Pravidla pro svoz odpadků zpřísní, firmy si připlatí

ČTK ČTK
12. 3. 2012 13:06
Obchodníci si od roku 2014 budou muset nechat svážet odpad od obce
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Podle nového zákona o odpadech, který připravuje ministerstvo životního prostředí, si živnostníci a firmy budou muset nechat odpadky svážet od obce.

Nový zákon také radnicím uloží povinnost zřídit pro své občany svoz bioodpadu a mnohem více odpadků se bude muset recyklovat.

V pondělí o tom informovaly Hospodářské noviny (HN). Nové nařízení by mělo platit od roku 2014.

Živnostníci a firmy mají i nyní povinnost postarat se o svůj odpad. Podle HN však řada menších podniků, například restaurací, kadeřnictví nebo malých obchodů, nechává odpad odvážet třeba jen jednou za půl roku a své odpadky dává do cizích kontejnerů.

Stejná pravidla pro všechny

"Máme s tím skutečně obrovský problém, hlavně u malých obchodů. Dopadá to na občany, protože platí svoz jejich odpadů. Jiní to házejí do košů nebo třeba do lesa," řekl předseda Svazu měst a obcí a primátor Kladna Dan Jiránek (ODS).

Potvrdil to i náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč, který má novelu na starost. "Chceme novým zákonem nastavit stejná pravidla pro všechny," uvedl Hlaváč.

Od roku 2014 dostanou radnice povinnost zařídit pro své občany i svoz bioodpadu, lidé jej budou moci dávat do speciálních nádob označených hnědou barvou.

"Pokud to nepůjde zajistit jako kontejner v ulicích, budou obce muset vytyčit místo na kompost ve sběrných dvorech," řekl jeden z autorů zákona Jaromír Manhart z MŽP.

Česko bude muset recyklovat 

Radnice se však obávají, že povinné svážení kompostu prodraží svoz odpadků. Podle místostarostky Březové nad Svitavou na Pardubicku Kateřiny Novotné by bylo lepší lidi motivovat, aby si na pozemcích pořídili vlastní kompostéry.

Podle nového zákona bude muset Česko také mnohem více odpadků recyklovat, což je i požadavek Evropské unie. Do roku 2020 se nejméně polovina komunálního odpadu musí zrecyklovat nebo spálit a přeměnit na energii.

Podívejte se, co všechno se dá s odpadky udělat:

Je to zvýšení téměř na dvojnásobek. Nyní se recykluje 24 procent komunálního odpadu, dalších devět procent se pálí a přeměňuje na energii

"V zemi máme dvě stě skládek, což je nejvíc v přepočtu na hlavu v celé Evropské unii," uvedl Hlaváč. Každý kraj si má sám rozhodnout, jak požadavku na větší využití odpadků vyhoví. Většina se snaží připravit projekty pro financování z EU na výstavbu recyklačních linek či spaloven.

 

Právě se děje

Další zprávy