Bárta se pře s Pospíšilem, ve hře byly posty v ŘSD

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 3. 2012 7:02
Špičky ODS podle lídra VV tlačily na personální změny. Ministr Pospíšil to odmítá
Pospíšil: Byl jsem tam jako regionální šéf ODS.
Pospíšil: Byl jsem tam jako regionální šéf ODS. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Výroky ze soudního líčení s lídrem VV Vítem Bártou oprášily spekulace o tom, jak se v Plzeňském kraji obsazoval vlivný post šéfa tamního Ředitelství silnic a dálnic.

"Pan ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil s lobbistou panem Jurečkou mě informovali o tom, že pokud má dojít k zachování pozitivních vztahů v koalici, tak je nepřípustné, aby se stal šéfem ŘSD v Plzeňském kraji pan Rödl," prohlásil v pondělí Bárta.

Pro vysvětlenou - Roman Jurečka je 1. místopředsedou ODS na Plzeňsku, Pavel Rödl je někdejší člen ODS a bývalý primátor Plzně.

Nikdo ze zúčastněných společnou schůzku pro Aktuálně.cz nepopírá, Bártova tvrzení o lobbingu ovšem odmítají.

Faktem ale je, že Rödl se nakonec šéfem ŘSD na Plzeňsku nestal, místo toho stejný post obsadil v Karlovarském kraji.

Nic pokoutního, tvrdí Pospíšil

"Byl jsem pověřen regionálním grémiem, abychom Bártovi sdělili, že Rödl vedl proti ODS lživou kampaň a že jeho chystané jmenování vzedmulo v ODS debatu," vysvětluje účel své tehdejší návštěvy Jiří Pospíšil.

Na schůzce nevidí nic pokoutného a odvolává se na to, že výhrady vůči Rödlovi řekl veřejně vloni v únoru i v médiích. "Na ministerstvu jsem byl jako předseda regionu a tlumočil jeho stanovisko," dodává Pospíšil.

Pavel Rödl v roce 2010 z ODS vystoupil a kandidoval v regionálních volbách za Občané.cz. Momentálně je řadovým plzeňským zastupitelem - a právě i ředitelem ŘSD v Karlovarském kraji.

Bárta: Vyprovodil jsem je ze dveří.
Bárta: Vyprovodil jsem je ze dveří. | Foto: Ludvík Hradilek

Vyhazov ze dveří. Nebo ne?

Podobně jako ministr Pospíšil reaguje i místopředseda ODS Plzeňska Roman Jurečka: "Schůzka byla absolutně oficiální, měli jsme pověření ODS. A já tam byl jako místopředseda regionálního sdružení, rozhodně ne jako lobbista, jak záměrně říká Bárta."

Také konec příběhu líčí aktéři různě.

"Pány jsem z místnosti vyprovodil," prohlásil u soudu Bárta.

"Rozhodně to tak nebylo," odmítá Bártovo líčení Jurečko.

Vít Bárta o schůzce mluvil v souvislosti s dalším pnutím ve vládní koalici, jež má na svědomí soud, který řeší, zda půl milionu korun v obálce pro Kristýnu Kočí a 170 tisíc pro Jaroslava Škárku byl úplatek za loajalitu, jak tvrdí Kočí a Škárka, nebo půjčka, jak prohlašuje Bárta.

 

Právě se děje

Další zprávy