Zákulisí summitu: Proč se letadlo Nečase muselo vracet

Tereza Šídlová
2. 3. 2012 16:30
Nečas a Cameron vystupovali v Bruselu jako dvojčata, ale minimálně v jedné věci se liší
Petr Nečas s Davidem Cameronem.
Petr Nečas s Davidem Cameronem. | Foto: Reuters

Praha - Petr Nečas se svým britským protějškem Davidem Cameronem v posledních dnech kvůli společné rebelii vůči evropské smlouvě vystupují jako politická dvojčata.

Nicméně vlak, který oba politiky dovezl ve čtvrtek z Londýna do Bruselu na summit EU, paradoxně zároveň symbolizuje propast, která je mezi britskou a českou pravicí k nepřehlédnutí.

Byl to nápad Camerona využít nejekologičtější dopravní prostředek, který se politikům nabízel. Jak potvrdil Aktuálně.cz vládní londýnský úřad, britský premiér tak jezdí do unijní centrály běžně. Stejně tak Cameron dříve používal kolo na cestu do práce.

Oproti tomu čeští konzervativci pod vedením Nečase stále ekologii ignorují.

A i cesta českého premiéra do Londýna, Bruselu a zpět po sobě zanechá stopu na životním prostředí. Když chtěl Nečas absolvovat cestu do Bruselu po boku Camerona, letěl pro něj vládní speciál nadvakrát.

Oproti tomu Cameron lítá i na nejvyšší státní návštěvy běžnou leteckou linkou.

Šetříme za parkování

"Premiér Petr Nečas přiletěl ve středu 29. února s delegací do Londýna vládním speciálem. Ten poté odletěl zpět a byl využit k dalším cestám. Po ukončení březnové Evropské rady přiletí do Bruselu pro českou delegaci jiné letadlo," sdělil v pátek dopoledne Aktuálně.cz vedoucí tiskového oddělení vlády Jakub Stadler.

Prý šlo o nejúspornější způsob, jak obě cesty, jednu čistě praktickou a druhou - po boku Camerona - symbolickou, zorganizovat.

"Pokud se jedná o několikadenní návštěvu, je běžná praxe, že letadlo nesetrvává, ale vrací se. Poplatky za "parkování" letadla jsou vyšší než návrat letounu zpět do Prahy či využití pro další delegace," dodal mluvčí Stadler.

Cameron, který podobně jako Nečas vede vládu škrtů a reforem, však zná i jiný úsporný recept, jak se pohybovat ve vzduchu.

Když loni vyrazil na návštěvu za americkým prezidentem Barackem Obamou, překvapil i britskou veřejnost, když namísto vládní letky využil služeb britských aerolinií. Spolucestující zaskočil dokonce v ekonomické třídě. A to není jistě potřeba dodávat, že návštěvě v Bílém domě každý politik přikládá značnou protokolární důležitost.

Britský úřad vlády se pak ale v bulvárním deníku The Sun mohl pochlubit, že v časech škrtů daňovým poplatníkům za premiérovu cestu ušetřil až 200 tisíc liber, tedy šest milionů korun. Zároveň ochránil životní prostředí před dalším letem.  Na půdě USA, mezi New Yorkem a Washingtonem, totiž také cestoval vlakem.

Nečas jezdí autem

Na druhou stranu, šetřit na svých cestách umí i Nečas. Když například míří pracovně do sousedních zemí, vládní speciály zůstávají zaparkované na armádním letišti v Kbelích. Premiér raději jede autem.

Drží také své předsevzetí ze začátku svého funkčního období, že bude nejméně létajícím premiérem. Na rozdíl od svého předchůdce Mirka Topolánka zahraniční politice tolik neholduje.

Český vládní speciál.
Český vládní speciál. | Foto: Roman Gazdík

Právě Topolánek ale musel například v roce 2007 vysvětlovat, proč ho vládní speciál, který letěl z oficiální návštěvy v Bulharsku, vysadil mimo běžnou trasu v rakouském Innsbrucku, kde pak byl tehdejší premiér viděn na sjezdovce.

Britský premiér David Cameron si na svém ekologicky i ekonomicky úsporném vystupování zakládá. A i u britských konzervativců se mu podařilo zlomit odpor k zeleným tématům. V roce 2006, při svých prvních volbách, konzervativci v čele s Cameronem dokonce razili heslo: Volte modře, jezděte zeleně. V minulosti byl ale nařčen z pokrytectví, když britská média zjistila, že Cameron jezdil sice do práce na kole, aktovku mu ale vozilo jeho auto, které jelo hned za ním.

Oproti tomu česká ODS stále ekologii "neadoptovala". Vliv na to má bezpochyby i silný názor "otce-zakladatele", českého prezidenta Václava Klause, který se stal jedním z nejznámějších světových kritiků teorie globálního oteplování.

ODS a britské Torye tak především pojí postoje na evropském poli. Společně před třemi lety založili i zvláštní frakci v Evropském parlamentu.

Britský premiér Cameron evropskou smlouvu o rozpočtové ukázněnosti odmítl rovnou, už loni v prosinci. Nečas se k němu přidal o summit později. Na právě skončený summit, na němž pakt podepsalo pětadvacet zemí EU, přijeli oba politici společně po setkání v Londýně.

 

Právě se děje

Další zprávy