Korupce v ČSSD: Grémium odhlasovalo čistku na Praze 9

Domácí Domácí
2. 3. 2012 16:05
Plachý a Kolínský čelí návrhu na pozastavení členství, 15 obviněných o něj už přišlo
Lukáš Plachý.
Lukáš Plachý. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Grémium sociální demokracie navrhlo Františku Kolínskému a Lukáši Plachému, které společně s dalšími patnácti členy pražské ČSSD obvinila protikorupční policie, aby přerušili své členství.

Plachý to však v pátek odmítl s tím, že cítí nevinný. Zároveň proto podal proti obvinění stížnost.

O jeho setrvání ve straně tak rozhodne předsednictvo ČSSD na jednání, které proběhne příští pátek.

Vedení strany se také rozhodlo přeregistrovat stranickou buňku na Praze 9, které se kauza týká. Zbylá patnáctka obviněných již není členy ČSSD.

"Obvod Praha 9 je dlouhodobě problémový," oddůvodnil toto rozhodnutí předseda strany Bohuslav Sobotka.

Zároveň dodal, že doufá v podobný přístup i u občanských demokratů.

"Doufám, že ODS bude jednat stejně principiálně a vyzve pana Vondru, aby opustil ODS a odešel z vlády," dodal Sobotka.

Protikorupční policie ve čtvrtek obvinila sedmnáct členů pražské ČSSD. Důvodem jsou úplatky kvůli hlasování na stranických schůzích.

Podle kriminalistů někteří obvinění také vzali peníze za samotný vstup do strany. Zdaleka nejde o první aféru  pražských sociálních demokratů.

Peníze za hlasy

Počátkem prosince 2010 se v tisku objevila informace, že pražský radní za ČSSD Lukáš Plachý údajně slíbil 100 000 korun někdejšímu šéfovi místní organizace ve Vysočanech Ivanu Jirkovskému, pokud sežene dost hlasů pro zvolení Plachého na stranickou kandidátku na magistrát.

Plachý, jenž veškerou vinu odmítal, po pouhých třech dnech ve funkci rezignoval na místo pražského radního, ponechal si ale mandát zastupitele. Stranické kontrolní orgány posléze Plachého očistily, zatímco Jirkovský byl ze strany vyloučen.

Výroba a distribuce pervitinu

Počátkem loňského března policie zadržela a obvinila několik osob kvůli podezření, že vyráběly a distribuovaly pervitin. Mezi zadrženými byl i zastupitel Prahy 9 za ČSSD Petr Müller. Ten se krátce poté vzdal členství v ČSSD i mandátu zastupitele.

Počátkem tohoto týdne podalo státní zastupitelství na Müllera a devět dalších lidí obžalobu pro trestný čin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Müllerovi hrozí trest odnětí svobody od osmi do dvanácti let.

 

Právě se děje

Další zprávy