Dobeš má nový plán, jak utrácet stamiliony za kampaň

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
21. 2. 2012 18:05
Deník Insider přinesl detaily projektu podobného těm, které Brusel kritizoval a odmítl
Ministr Dobeš chce znovu utrácet.
Ministr Dobeš chce znovu utrácet. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V úřadu ministra školství Josefa Dobeše vzniká další plán, v němž se má z evropských peněz zaplatit osvětová kampaň pro české občany. 

Informaci přinesl v úterním vydání deník Insider, který připomíná, že se dvěma podobnými projekty, Okno a Sport, Dobeš jen nedávno pohořel a Brusel mu dal najevo, že je neproplatí.

Po projektu Okno (580 milionů), který měl prostřednictvím masivní inzerce v tisku zlepšit finanční gramotnost Čechů, a projektu Sport (650 milionů), v němž peníze (mj. pro veřejnoprávní Českou televizi) měly zvýšit sportovní zdatnost zdejších dětí, probírá dnes vedení resortu podle Insideru projekt Komkor za 150 milionů. I v něm se opět více než z poloviny počítá s obřími zakázkami pro média, zejména pro zdejší televize.

Název projektu vznikl ze sousloví Komunikace korupce a má být tentokrát zaměřen na protikorupční osvětu. Podle navrhovaného plánu by měl být projekt spuštěn od května letošního roku. Insider má návrh projektu k dispozici a cituje z něj některé podrobnosti.

80 milionů pro televizní krotitele

Dobeš chce investovat zmíněných 150 milionů do protikorupční osvěty, která je podle návrhu nejúčinnějším nástrojem, jak okamžitě změnit k lepšímu korupční prostředí České republiky. Celkem 27 milionů budou inkasovat pracovníci ministerstva za vedení projektu a za přípravu protikorupční metodiky.

S její pomocí se mají v krizových okamžicích lépe orientovat a proti korupci aktivně zasáhnout úředníci, podnikatelé i běžní občané.

Za dalších 35 milionů budou o správném postupu proti korupci proškoleni úředníci a podnikatelé. Zbývá 80 milionů, které budou z větší části investovány do výroby televizního seriálu s pracovním názvem "Krotitelé korupce".

"Vzhledem k vysoké sledovanosti seriálu Expozitura (až 1,6 mil.) nelze vyloučit ani zvýšený zájem diváků o reálné příběhy osob, které se s problematikou korupce setkaly," cituje Insider z projektu.

Některá z televizí vyrobí také 20 dvouminutových poučných pořadů. Jejich audio verzi odvysílá Český rozhlas.

Na hraně

Nový projekt ministerstva školství patří podobně jeho dva předchůdci k operačnímu programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

V něm má Česko čerpat 53 miliard korun, ale program je nyní pozastaven a premiér Nečas už nedávno po jednání s Josefem Dobešem přiznal, že jejich proplácení je ohroženo. 

Chyby přiznal i ministr školství, když například projekt Sport zastavil a řekl, že byl špatně připraven. "Nesplňoval kritéria, která jsou požadována pro evropské projekty," řekl ministr, jehož post ve vládě je i kvůli problematickému čerpání evropských peněz momentálně v ohrožení.  

 

Právě se děje

Další zprávy