Policie začala vyšetřovat zmanipulování milostí Klause

ČTK Radek Nohl ČTK, Radek Nohl
21. 2. 2012 7:41
Detektivové prověřují okolnosti, za nichž dostal Tomáš Malina odklad nástupu trestu
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Jan Langer

Praha - Detektivové z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality prověřují dvě udání na to, že za stamilionovou zpronevěru odsouzený podnikatel Tomáš Malina dostal od prezidenta Václava Klause odklad nástupu do vězení za velmi podivných okolností.

Blízký přítel zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka si pardon údajně nechal zařídit, uvedl server Týden.cz.

Podle anonymů, které přišly na státní zastupitelství ještě před rozhodnutím Hradu, má prý Malina zmanipulované zdravotní posudky a pardon mu u hlavy státu za úplatu zařizoval společný známý.

"Prověřujeme udání ohledně okolností udělení prezidentských milostí, nic podrobnějšího ale nemohu sdělit," řekl serveru mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Za vyjednáním odkladu nástupu trestu podle jednoho z udání stojí Klausův osobní přítel Václav Petr ze společnosti Erpet.

Zdravotní stav je dobrý

Deník Aktuálně.cz už minulý týden informoval, že zdravotní stav podnikatele Tomáše Maliny, blízkého přítele zavražděného mafiánského bosse Františka Mrázka, je natolik dobrý, že může nastoupit do vězení.

Malina byl za stamilionový podvod s pohonnými hmotami odsouzen na pět let. Prezident Václav Klaus ale jeho nástup do vězení minulé úterý pozdržel.

Podle zjištění Aktuálně.cz konstatovala dobrý zdravotní stav vězeňská zdravotní služba, která Malinu vyšetřovala a v pátek po zhruba měsíci odeslala své stanovisko Městskému soudu v Praze.

"Zdravotní služba vězeňské služby navrhuje, aby nastoupil do výkonu trestu," potvrdila Aktuálně.cz mluvčí soudu Martina Lhotáková.

Městský soud v Praze nyní odešle zprávu do kanceláře prezidenta. Klaus by na základě stavu Maliny měl rozhodnout o tom, zda mu udělí milost.

Podnikání s Mrázkem i Pitrem

Malina byl odsouzen na konci loňského roku. Vrchní soud tehdy rozhodl, že si za podvod odpyká pět let vězení a společnosti Unipetrol RPA bude muset zaplatit 75 milionů korun.

Podnikatel Tomáš Malina se dobře znal s Františkem Mrázkem, kterého v lednu 2006 zastřelil nájemný vrah. V 90. letech společně figurovali v orgánech společnosti Orlík. Společně se potkávali ve Vystrkově, legendárním sídle komunistických prominentů. To si Orlík v minulosti pronajímal.

Jedním z Malinových obchodních partnerů byl však také Tomáš Pitr. Ten se snažil nástupu do vězení vyhnout tím, že utekl do zahraničí. V současné době čeká ve Švýcarsku na to, až bude vydán do Česka.

 

Právě se děje

Další zprávy