Klaus posvětil občanský zákoník. Přečtěte si, co změní

Domácí Domácí
20. 2. 2012 16:25
Nový kodex změní životy lidí v Česku doslova od kolébky po hrob, platit začne od roku 2014
Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Václav Klaus svým podpisem posvětil nový občanský zákoník. Tedy soubor norem, který náš život změní od kolébky po hrob. Platit začne od roku 2014.

Nový zákoník s více než 3000 paragrafy nahradí stávající, mnohokrát novelizovaný kodex ze 60. let. Podle jeho navrhovatelů má posílit soukromá práva a více chránit poškozeného, tedy slabší stranu.

"Je to historický okamžik. Byl dokončen proces přijímání zákona, který je po Ústavě druhým nejvýznamnějším zákonem země a který ovlivní každodenní život občanů," reagoval v pondělí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Například zvířata už z pohledu zákoníku nebudou "věcmi", zvýší se také práva zákazníků. Z hlediska rodiny bude možné adoptovat i dospělého člověka, nejen dítě.

Kritici zákoníku vyčítají, že místy zabíhá do přílišných podrobností, je pro laika nesrozumitelný. Některé paragrafy například upravují, zda se do počtu pasoucích se zvířat započítávají sající mláďata.

Jedním z nejvíce kritizovaných bodů je to, že v zákoníku zcela chybí úprava registrovaného partnerství osob stejného pohlaví. 

Poslanci nový občanský zákoník posvětili navzdory kritikům vloni v listopadu, pro bylo 90 koaličních zákonodárců a dva sociální demokraté. Proti se vyslovilo 35 poslanců. 

ČSSD se pokusila v Senátu prosadit odklad účinnosti nového občanského zákoníku o dva roky na rok 2016.

Ačkoliv mají v horní komoře sociální demokraté většinu, Senát nakonec odklad neschválil a ke kodexu nepřijal žádní usnesení. Podpis prezidenta tak byl poslední překážkou k tomu, aby norma začala za dva roky platit.

 

Právě se děje

Další zprávy