Rampulovo vítězství kýve křeslem ministra Pospíšila

Domácí Domácí
17. 2. 2012 19:00
Budu-li odvolán, mám svědomí čisté, reagoval na dotaz ministr Pospíšil
Ministr Jiří Pospíšil
Ministr Jiří Pospíšil | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Páteční rozhodnutí soudu, který zrušil odvolání Vlastimila Rumpuly z vedení vrchního státního zastupitelství v Praze, zakývalo křeslem ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

Právě ministr o odvolání rozhodl, Rampula se ale bránil žalobou a soud mu dal za pravdu.

Ministr Pospíšil už sice prohlásil, že podá kasační stížnost proti rozhodnutí soudu. Ta ale nemá odkladný účinek a tak se poté, co páteční rozsudek nabude právní moci, může Rampula vrátit do čela vrchního zastupitelství.

"Toto rozhodnutí není pro pozici ministra vhodné," komentoval to vlivný politik ODS, který si nepřál být jmenován.

O možném odvolání ministra Pospíšila se spekuluje už několik měsíců. Podle dřívějších informací Aktuálně.cz je osud ministra Pospíšila spojen právě s případem Rampula a hrozí mu odvolání z vlády.

"Já takovou informaci nemám. Budu-li odvolán v souvislosti s Rampulou, mám svědomí čisté a jsem rád, že jsem se o to alespoň pokusil. I kdyby mě to mělo stát hlavu," řekl Aktuálně.cz ministr Pospíšil.

Z nitra ODS zní standardní odpověď, že výměna ministra "je v rukou výhradně pana premiéra".

Pozici ministra spravedlnosti oslabují i útoky nejmenšího koaličního partnera, Věcí veřejných. "Toto rozhodnutí je další destabilizací státního zastupitelství," řekl Aktuálně.cz jeden z poslanců VV.

Do věci se vložil John

Vlastimil Rampula
Vlastimil Rampula | Foto: ČTK

Předseda bezpečnostního výboru sněmovny a předseda VV Radek John už dříve svolal na úterý mimořádné jednání výboru, na kterém chce probírat situaci na státním zastupitelství.

V pátek, jen krátce poté, co se objevila zpráva o úspěchu Rampulovy žaloby, vydal Radek John prohlášení, ve kterém opět vysvětluje, proč jednání výboru svolal a proč on sám tuto mimořádnou schůzi podpořil.

"Mě samotného k podpisu žádosti o svolání mimořádného zasedání bezpečnostního výboru vedla nečinnost ministra Pospíšila po ostré výměně názorů mezi oběma stupni státního zastupitelství," píše předseda John.

Rampulu, kterého Pospíšil odvolal právě na návrh nejvyššího žalobce Pavla Zemana, čelil kritice hlavně kvůli údajným zásahům do vyšetřování kauzy tunelování Investiční a poštovní banky (IPB).

Co Pospíšil vyčítal Rampulovi

Rampula se odmítl se svým odvoláním z vrchního státního zastupitelství smířit a podal správní žalobu, ve které tvrdil, že jeho odvolání bylo nezákonné. Opíral se údajně o věcně nesprávné argumenty a nesprávné právní hodnocení.

Podle ministra se ale ve správním řízení potvrdilo, že šéf pražských žalobců porušil zákon a "ne vždy se choval tak, aby nevznikaly důvodné pochybnosti o jeho nestrannosti".

Mimo to Rampula a další tři žalobci od ledna čelí kárné žalobě kvůli postupu při vyřizování žádostí švýcarské justice o právní pomoc v kauze Mostecké uhelné společnosti.

Ministr státním zástupcům vytýká především průtahy, část z nich minulý týden označil za účelové.

 

Právě se děje

Další zprávy