Zeman našel podporu v Paroubkovi. Chce ho na Hradě

Domácí ČTK Domácí, ČTK
16. 2. 2012 15:06
Exšéf ČSSD Paroubek považuje Zemana i Švejnara za přijatelné kandidáty na prezidenta
Jiří Paroubek a Miloš Zeman ještě v dobách společného působení v ČSSD.
Jiří Paroubek a Miloš Zeman ještě v dobách společného působení v ČSSD. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vztah dvou někdejších šéfů ČSSD Jiřího Paroubka a Miloše Zemana je jako na houpačce.

Po řadě osobních konfliktů nyní Paroubek prohlásil, že Miloš Zeman je podle něj člověk, který je mu svým "viděním světa" natolik blízký, že jej považuje za jediného přijatelného kandidáta pro přímou volbu prezidenta.

Stejně tak nynější šéf strany NS-LEV 21 označil ekonoma Jana Švejnara.

"V tuto chvíli nejsme rozhodnuti, je to určitě věc dalších jednání," uvedl Paroubek. "Mají můj telefon, mohou mě volat," odpověděl Paroubek na dotaz, zda si už se Zemanem či Švejnarem dohodl schůzku.

Zemanovu kandidaturu oficiálně ohlásila Strana práv občanů - Zemanovci. Svému čestnému předsedovi Zemanovi chce opatřit na podporu jeho kandidatury potřebných 50 000 podpisů oprávněných voličů. Zeman se už jednou o prezidentskou funkci ucházel.

Kandidoval za ČSSD v roce 2003 proti nynějšímu prezidentovi Václavu Klausovi. Vypadl však už v prvním kole. Při volbě ho totiž nepodpořili ani všichni sociálnědemokratičtí zákonodárci. Zeman tehdy bez jakéhokoli prohlášení opustil Pražský hrad, kde se volba konala. S ČSSD se později rozešel.

Zeman v předminulých volbách do Poslanecké sněmovny podpořil Paroubka v Ústeckém kraji. Později ale údajně kvůli němu ČSSD opustil.

O Švejnarově podpoře uvažuje jako o jedné z možností sociální demokracie. Na Pražský hrad se ho pokusila protlačit už za Paroubkova předsednictví při minulých prezidentských volbách.

 

Právě se děje

Další zprávy