Nečas vyrazí za Cameronem, sladí noty před summitem EU

Domácí Domácí
15. 2. 2012 18:15
Premiéři Česka a Británie se sejdou v den, kdy bude EU jednat o fiskální unii
Nečas a Cameron.
Nečas a Cameron. | Foto: Reuters

Praha - V den, kdy začíná klíčový summit Evropské unie k smlouvě o rozpočtové odpovědnosti, se premiér Petr Nečas (ODS) sejde se svým britským protějškem Davidem Cameronem.

Je to přitom právě Česká republika a Británie, které se jako jediné země z evropské sedmadvacítky rozhodly k dokumentu zatím nepřipojovat. 

Nečasova návštěva Velké Británie je podle mluvčího vlády Jana Osúcha plánovaná na 29. února až 1. března.

Kvůli smlouvě o fiskální odpovědnosti to před časem nebývale ostře zajiskřilo mezi ministrem zahraničí a předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, který prohlásil, že "premiér bere ohled na národněsocialistické křídlo ODS a poškozuje Česko".

Premiér Nečas kontroval výrokem, že ministr Schwarzenberg "tu není a nic nedělá".

Premiér Petr Nečas se ale ocitl i pod palbou kritiky poslanců, když ve sněmovně minulý týden hájil svůj postup.

Během parlamentní debaty přitom vysvětloval, že podpis smlouvy vyloučen není, pouze se k němu kvůli mandátu od vlády nezavázal. Uvedl, že podle vládního mandátu "Česká republika učiní rozhodnutí o případném podpisu této smlouvy až po důkladném prostudování jejího konečného textu".

Úmluva byla dojednána na lednovém summitu, na němž se zástupci členských zemí měli k podpisu politicky zavázat.

Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek označil premiérovu argumentaci za "tlach" a doporučil sněmovně, aby svým usnesením vyzvala vládu k připojení k této úmluvě a zahájila její ratifikační proces. Toto usnesení ale vládní strany nepodpořily.

Na podobné výzvě se ale hlasy převážně usnesl Senát.

Cílem smlouvy je především uklidnit finanční trhy a vrátit důvěru v euro. Zavazuje státy eurozóny k fiskální odpovědnosti a jen jich se má také týkat, připojit se ale mohou i země EU, které eurem zatím neplatí.

 

Právě se děje

Další zprávy