Bič na recidivisty. Vláda plánuje přísnější tresty

Domácí ČTK Domácí, ČTK
15. 2. 2012 14:35
Podpořila zřízení registru těch přestupků, které se po 3 opakováních stanou trestným činem
Foto: Policie ČR

Praha - Nečasova vláda hledá recept, jak se razantně vypořádat s drobnou kriminalitou.

Při středečním jednání ministři podpořili zřízení registru těch přestupků, které se po třech opakováních stanou trestným činem.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) řekl, že kabinet souhlasil s jím předloženou analýzou této problematiky. Ještě na jaře proto navrhne konkrétní podobu zákona o takovém registru.

Resort spravedlnosti prosazuje, aby člověk, který opakovaně spáchá přestupek, dostal přísnější trest. Primárně by přitom podle Pospíšila mělo jít o tresty alternativní, peněžité či tresty veřejných prací. Počet vězňů by se neměl zvýšit, zdůraznil Pospíšil.

Evidence pouze těch přestupků, které by se po trojím opakovaní staly trestný činem, by mohla začít fungovat od poloviny příštího roku, její zřízení má stát zhruba 30 milionů korun, předpokládá ministerstvo spravedlnosti.

O trestný čin by mělo jít u opakovaných deliktů proti majetku, proti veřejnému pořádku a proti občanskému soužití.

Možná trestná činnost by měla být u přestupků proti majetku, tedy krádeží, zpronevěr nebo podvodů, vázána na výši škody.

Mělo by to postihnout například drobné zloděje. Krádež je totiž v současnosti trestným činem v případech se škodou od 5000 korun. Nově by se však škoda měla sčítat, a pokud by někdo například třikrát ukradl věci za 2000 korun a celková škoda by přesáhla hranici 5000 korun, šlo by již o trestný čin.

U přestupků proti veřejnému pořádku, kam patří například rušení nočního klidu nebo vzbuzení veřejného pohoršení, by zase mělo platit pravidlo "třikrát a dost".

Pokud by tedy někdo tento typ přestupku spáchal potřetí, šlo by již o trestný čin. Mezi přestupky proti občanskému soužití patří podle ministerstva například ublížení na cti.

 

Právě se děje

Další zprávy