Návrh: Kampaň na krajské volby by mohla stát 91 milionů

ČTK ČTK
14. 2. 2012 12:24
Je to o 11 milionů více než na agitaci pro volby do sněmovny nebo Evropského parlamentu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Strany by na kampaň pro krajské volby mohly dát o 11 milionů korun více než na agitaci pro volby do sněmovny nebo do Evropského parlamentu.

Vyplývá to z úprav senátorské novely ČSSD o zavedení finančního limitu pro volební náklady, na nichž se shodl senátní ústavně-právní výbor. Omezení nákladů na kampaň by mělo začít platit až od příštího roku; nevztahovalo by se tak na letošní krajské a senátní volby.

Návrh ČSSD původně počítal s tím, že strany by na volební kampaň pro sněmovní, evropské i krajské volby směly dát maximálně 80 milionů korun ročně.

Výbor ale doporučil zavést sedmimilionový limit na kampaň v jednom kraji, neboť ne všechna uskupení kandidují ve všech 13 krajích. Až 91 milionů by tak na kampaň mohly ale dát strany s celorepublikovou působností.

Odpovídá to zhruba plánovanému limitu na kampaň pro senátní volby. V jejich případě by měl stranický limit představovat tři miliony korun ročně na každý z 27 volebních obvodů.

Senátoři rozhodnou koncem února

Samotní kandidáti by pak nesměli do kampaně investovat více než 300.000 korun. Dohromady by tak strana mohla se svými kandidáty do senátní volební agitace investovat 89,1 milionu korun.

Novela, o jejíž podobě by mohl Senát rozhodovat koncem února, nepočítá s omezením nákladů na kampaň před komunálními volbami. V případě voleb prezidenta chce ČSSD náklady omezit na 15 milionů korun pro každého kandidáta a zavést povinnost zveřejňovat sponzory, kteří adeptům na kampaň darují více než 50.000 korun.

V případě stran má novela ČSSD zakázat jejich sponzorování firmami, přičemž jednotlivci by ale stranám mohli dát nejvýše jeden milion korun za rok.

Tvůrci chtějí zabránit korumpování stran

Vyúčtování nákladů na kampaň by strany měly podle novely předkládat do 60 dnů od voleb sněmovnímu kontrolnímu výboru pod hrozbou ztráty části státního příspěvku. Předloha, pro kterou ČSSD získala podpisy senátorů z dalších tří stran včetně lidovců, má také zavést zveřejňování výročních finančních zpráv stran na internetu.

Novelou chtějí její tvůrci zabránit korumpování stran prostřednictvím soukromého dárcovství a posílit transparentnost financování stran".

 

Právě se děje

Další zprávy