Miloš Zeman: Sežeňte podpisy a pokusím se znovu o Hrad

Domácí Domácí
14. 2. 2012 13:24
Pokud získám dostatečnou podporu občanů, půjdu do toho, potvrdil expremiér
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Bývalý premiér Miloš Zeman nejspíše půjde do boje o Pražský hrad.

Vratislav Mynář - šéf jeho nynější strany SPOZ, ve které je Zeman čestným předsedou - v úterý oznámil, že partaj mu opatří potřebných 50 000 podpisů oprávněných voličů.

Zeman, který je nyní na drobné operaci, svou volbu již dříve podmínil podporou voličů. V dopise, který poslal z nemocnice, napsal, že souhlasí s tím, aby SPOZ zahájila petiční akci na podporu jeho prezidentské kandidatury.

"Zavazuji se, že v případě, kdy petice získá dostatečnou podporu občanů, tuto kandidaturu přijmu," citoval Mynář z dopisu.

SPOZ nebude podle Mynáře dělat z petice závody. Vyzval rovněž ke střídmosti volební kampaně. Nechystá pro ni ani Zemanův oblíbený volební autobus - Zemák.

Zeman se už jednou o prezidentskou funkci ucházel. Kandidoval v roce 2003 za ČSSD proti nynějšímu prezidentovi Václavu Klausovi. Vypadl však už v prvním kole.

Při volbě ho totiž nepodpořili ani všichni sociálnědemokratičtí zákonodárci. Zeman tehdy bez jakéhokoli prohlášení opustil Pražský hrad, kde se volba konala. S ČSSD se později rozešel.

Snahu stát se příštím českým prezidentem už dříve potvrdil Jan Fischer, Karel Schwarzenberg či Jana Bobošíková.

Po deseti letech více či méně vážně míněných pokusů se o možnost rozhodovat, kdo bude sedět na Pražském hradě, minulý týden připravili sami zákonodárci. Zavedení přímé volby ve středu posvětil Senát a tím padla poslední vážná překážka.

Nástupce Václava Klause si tak už zvolí čeští občané sami, a to dvoukolově a nejdříve po 7. lednu 2013.

Volba se totiž podle schválené změny ústavy může konat v posledních 60 dnech volebního období úřadujícího prezidenta.
 
Ministerstvo vnitra vyčíslilo náklady na zhruba 655 milionů korun. Navrhnout kandidáta by mohlo 20 poslanců, 10 senátorů nebo 50 tisíc občanů v petici.

 

Právě se děje

Další zprávy