Konec losovaček. Klaus podepsal novelu o zakázkách

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 2. 2012 17:05
Vítězné firmy musí zveřejnit subdodavatele, kteří získají přes 10 procent ceny zakázky
Prezident Václav Klaus.
Prezident Václav Klaus. | Foto: ČTK

Praha - Podmínky pro zadávání veřejných zakázek se zpřísní, prezident Václav Klaus totiž v pondělí podepsal parlamentem nedávno přijatou novelu příslušného zákona.

O jeho kroku informoval mluvčí Radim Ochvat. Vítězné firmy budou muset například zveřejnit subdodavatele, kteří dostanou přes 10 procent z ceny zakázky.

Ruší se takzvané losovačky a zmizet má také situace, aby výběrové řízení bylo vypsáno na míru konkrétní firmě.

Prezident v pondělí podepsal i zákon o mezinárodním právu soukromém, který stanoví nová pravidla pro spory vedené přes hranice. Nový kodex, který začne být od roku 2014 uplatňován spolu s občanským zákoníkem, nahradí normu platnou už pět desítek let. Mimo jiné stanoví pravidla pro soudní spory a jiná řešení sporů v případě, když je v kauze přeshraniční prvek.

Rozkrytí vlastnické struktury

Podobu novely zákona o veřejných zakázkách provázely v parlamentu ostré spory, sněmovna nakonec poslední lednový den potvrdila svou už dříve přijatou verzi a odmítla změny navržené Senátem.

Ten - stejně jako sněmovní opozice - žádal, aby vítězové tendrů rozkrývali svoji vlastnickou strukturu včetně anonymních akcionářů, tichých společníků nebo osob, které se podílejí na zisku společnosti, aniž v ní figurují. Podle některých odborníků by senátní návrhy působily v praxi potíže.

Původní verze, kterou vypracovalo ministerstvo pro místní rozvoj ministra Kamila Jankovského (VV), má například odstranit možnost vypisování zakázek tak, aby je získala předem vybraná firma, a ruší možnost takzvané losovačky.

Vítězná firma bude muset podle sněmovní verze novely předložit seznam všech svých subdodavatelů, kterým uhradila více než deset procent z celkové ceny zakázky. U zakázky nad 300 milionů korun by se to týkalo už subdodavatelů, kteří zajistili více než pět procent zakázky.

Sociální demokraté už ohlásili, že připraví další novelu zákona o veřejných zakázkách, na jejímž textu úzce spolupracují s Nadačním fondem proti korupci (NFPK) podnikatele Karla Janečka.

Podle nevládní organizace i opoziční strany je totiž potřeba plné rozkrytí vítězů veřejných zakázek včetně subdodavatelů až do fyzických osob. Novela by také měla odstranit vyjmutí sektorových dodavatelů z nyní přijaté novely.

Některé změny v podobě veřejných zakázek:

- Povinné předběžné oznámení: u všech zakázek (kromě zjednodušeného podlimitního řízení a jednacích řízení) bude zadavatel povinně 30 dní předem odesílat k uveřejnění předběžného oznámení, které bude obsahovat i zdůvodnění nutnosti realizace zakázky.

- Přísnější postup u významných veřejných zakázek: zavádí se významné veřejné zakázky, v případě státu nad 300 milionů, v případě samospráv (kraje, obce) nad 50 milionů korun. Tyto zakázky bude vždy schvalovat u státu vláda, u samospráv zastupitelstvo, zavádí se u nich i delší lhůty pro podání nabídek.

- Výrazné omezení ekonomické a finanční kvalifikace: ekonomická kvalifikace bude nahrazena prohlášením dodavatele o ekonomické a finanční způsobilosti plnit veřejnou zakázku.

- Snížení limitů veřejných zakázek malého rozsahu: hranice pro postup podle tohoto zákona se snižuje na jeden milion korun u dodávek a služeb a na tři miliony korun u staveb.

- Rozšíření povinného uveřejňování: povinně se nově uveřejňují na profilu zadavatele, a to: zadávací dokumentace - textová část, smlouvy od 0,5 milionu korun, skutečně uhrazená cena za celou zakázku, odůvodnění přiměřenosti požadavků na technické kvalifikační předpoklady, odůvodnění stanovení předmětu veřejné zakázky, odůvodnění způsobu hodnocení vzhledem k potřebám zadavatele, subdodavatelé, kterým hlavní dodavatel za plnění subdodávky uhradil více než deset procent nebo více než pět procent v případě významné veřejné zakázky. Odůvodnění budou u významných státních zakázek předkládána vládě (součástí bude i odborné vyjádření) či zastupitelstvům (v případě významných zakázek samospráv) ke schválení.

- Povinné zrušení při malém počtu hodnocených: pokud by zadavatel měl hodnotit méně než dvě nabídky, musí zadávací řízení zrušit.

- Povinné elektronické aukce: u dodávek vymezených prováděcím předpisem bude zadavatel povinen provést hodnocení prostřednictvím elektronické aukce.

- Přístup k informacím: v návrhu novely zákona je výslovně stanoveno, že zadavatel je povinen poskytovat informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

 

Právě se děje

Další zprávy