Politici odrážejí Rychetského. Šel za hranu, říká Benda

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
13. 2. 2012 15:48
Předseda Ústavního soudu varoval před problémy s přímou volbou prezidenta
Rychetský: S peticemi budou potíže.
Rychetský: S peticemi budou potíže. | Foto: Jan Langer

Praha - Přímá volba prezidenta není ohrožena, předseda Ústavního soudu bije na poplach zbytečně, shodují se politici napříč spektrem.

A to včetně těch, kteří jinak s námitkami Pavla Rychetského pronesenými v nedělním pořadu České televize opatrně souhlasí. Ani ti si ale nemyslí, že to vůbec první přímou volbu hlavy státu zhatí.

Pavel Rychetský kritizoval především otázku těch kandidátů, které nebudou nominovat poslanci nebo senátoři, ale kteří se spolehnou na petici voličů s 50 tisíci podpisů. Podle Rychetského hrozí, že kdokoliv může napadnout petici, a zpochybnit tak celé volby.

Tejc: Jak ověříte podpisy?

"Nevidím důvod, proč by měla být volba ohrožena. Dojde k ověření podpisů," odráží námitku předseda ústavně-právního výboru sněmovny Marek Benda (ODS).

Připravovaný návrh počítá zatím i s tím, že by si úředníci ministerstva vybrali namátkově vzorek 8 500 podpisů pod danou peticí a ty ověřili - v podstatě tedy jen to, zda jsou tam požadované údaje a ti lidé existují. Pokud by víc než 85 položek "nesedělo", vzali by druhý vzorek, a pokud by to dopadlo stejně, kandidátku by vyřadili. V tu chvíli můžou začít první stížnosti.

"Možnost ověření petic je ale téměř nulová," namítá předseda poslanců opoziční ČSSD Jeroným Tejc s tím, že ověřit lze jméno, datum narození i bydliště, podpis - tedy jasný doklad, že volič s nominační peticí souhlasí - už ne.

"To by pak ale byly ohrožené i jiné volby, protože řada stran vzniká na základě petic. Fakticky to ale nebude mít dopad, protože relevantní kandidáty budou nominovat poslanci a senátoři, takže tam zpochybnění podpisů odpadne," dodává Tejc.

Peake: Dáme si pozor

Faktem ale zůstává, že například expremiér Jan Fischer už oznámil kandidaturu na základě podpisů, a nikoliv prostřednictvím zákonodárců. Minimálně jeho kandidaturu by pak mohl kterýkoliv volič zpochybnit a žádat prověření podpisů.

"Každý nový prvek v systému, zvláště prvek přímé demokracie, může znamenat problémy. Naší snahou bude nastavit technický volební zákon tak, aby se pokud možno zabránilo zneužití a stížnostem kverulantů," uklidňuje předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

V tom se shoduje s vicepremiérkou pro legislativu Karolínou Peake (Věci veřejné): "Ústavní stížnosti nikdy úplně vyloučit nelze, ale speciálně Legislativní rada vlády s ústavními právníky na pozicích místopředsedů se bude případné chyby v prováděcím zákoně snažit napravit."

Benda: Jde za hranu své funkce.
Benda: Jde za hranu své funkce. | Foto: Ludvík Hradilek

Benda: Rychetský jde za hranu

Za své výroky ale od části politické scény sklízí Pavel Rychetský kritiku.

"Už opakovaně ukázal, že jde nad hranice své funkce, až tam, kde bych to od předsedy Ústavního soudu já osobně neočekával," říká Marek Benda.

"Překvapil mě, že se vůbec pustil do kritiky tohoto typu," připojuje se Jeroným Tejc.

Naopak šéfovi poslanců TOP 09 Rychetského kritika nevadí: "To, že předseda Ústavního soudu má strach o demokratické procedury a upozorňuje na rizika, je v pořádku."

Zatímco změna ústavy, podle které už napříště budou čeští voliči vybírat prezidenta republiky sami, prošla Parlamentem definitivně minulý týden, "technický" volební zákon je stále ještě ve fázi příprav ve vládě: prochází připomínkovým řízením a některá místa jsou vypracovaná ve dvou variantách. Bude na vládě, v jakém znění ho pošle Parlamentu.

Počítá se s účinností od letošního 1. října, což je vzhledem k předepsaným lhůtám nejzazší varianta.

Prezidenta by měli voliči vybrat mezi 7. lednem a 7. březnem 2013. Právě k tomuto datu končí mandát současnému prezidentovi Václavu Klausovi.

 

Právě se děje

Další zprávy