Gazdík: V březnu si nemůžeme dovolit být v EU nečitelní

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
5. 2. 2012 10:40
Koalice je jako pracovitá tchýně: výsledky má, ale nikdo ji nemá rád. A teď už i v Evropě, říká v rozhovoru Petr Gazdík
Gazdík: Výsledky máme, ale nikdo nás nemá rád
Gazdík: Výsledky máme, ale nikdo nás nemá rád | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Silná slova kvůli smlouvě EU o finanční odpovědnosti rozvířila už tak neklidné hladiny vládní koalice.

"Koalice čím dál tím víc připomíná pracovitou tchýni: má výsledky, ale nikdo ji nemá rád. A teď už se to dostalo i na evropskou úroveň," komentuje momentální pocit ze spolužití s koaličními partnery předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

V tuto chvíli je jasné jedno: zatím žádná koaliční jednání neprobíhají a všichni vyčkávají na příští týden, kdy chce premiér informovat o důvodech, proč prozatím novou smlouvu o EU odmítl.

Kvůli smlouvě to ale nebývale ostře zajiskřilo mezi ministrem zahraničí a předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem ("premiér bere ohled na národněsocialistické křídlo ODS a poškozuje Česko") a předsedou vlády a ODS Petrem Nečasem ("ministr tu není a nic nedělá").

Premiér kvůli slovní přestřelce dokonce pojede do Čimelic - rozhořčil je výrokem, že by měl Schwarzenberg zvažovat své projevy, neboť to nejsou výroky "z vesnické tancovačky někde v Čimelicích".

"Problém je jinde než v obsahu smlouvy: ve vnitřních poměrech v ODS. Troufnu si totiž tvrdit, že její obsah je naprosto v souladu s programem této strany," usmívá se nad postojem svého koaličního partnera Gazdík.

A.cz: Na stole máme smlouvu o fiskální kázni, kvůli které padala silná slova. Bude to jako vždy - tedy hlasitý spor, chvilka klidu a jede se dál?

Ani jedné straně to příliš neprospělo. Smlouva sama o sobě a její praktický dopad není problém - když si vezmeme, že máme tzv. fiskálně zodpovědnou vládu. Ale problémem není ani to, že pan premiér odmítl smlouvu podepsat, ale to, že neuvedl jasné a srozumitelné důvody, které by naši partneři v EU pochopili. Nebylo ani příliš srozumitelné, proč v prosinci na summitu mluvil o nutnosti schválit ji referendem, když nejde o prolomení primárního práva EU.

V jednom šiku
V jednom šiku | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Úřad vlády má právní expertízu, podle které to prolomení primárního práva je...

Každý, kdo někdy jednal s právníky, ví, že tři právníci mohou mít pět právních názorů a jsem přesvědčen, že se dá získat právní rozbor i naprosto opačného obsahu.

A.cz: Ale úplně prakticky - co bude dál? Karel Schwarzenberg hrozil odchodem z vlády...

Rozumím mu v tom, protože celý život bojoval za jednotu v Evropě. A vysvětlovat partnerům naše nečitelné stanovisko je nelehký úkol.

A.cz: Hrozí teď jeho odchod z vlády?

Pevně věřím, dá přednost odpovědnosti vůči této zemi před svým osobním pocitem. Nemluvil jsem s ním, je v zahraničí, ale pokud mluvím za TOP 09 a za Starosty, tak ho budeme přesvědčovat, aby nic takového nedělal.

A.cz: Budete chtít k této smlouvě koaliční jednání, přijdou nějaké aktivní kroky?

Toto je tak zásadní krok, že se mu koaliční jednání určitě bude věnovat.

A.cz: A už jste se na tom domlouvali s premiérem?

Že je to zásadní, jsme pochopili v momentě, kdy ODS přešla okamžitě do protiútoku s úřady práce týkající se ministra Drábka. ODS přitom nevadily problémy kolem ministerstva školství, které já osobně považuji za mnohem závažnější.

A.cz: Ale domluveni s premiérem na termínu jednání o smlouvě EU tedy ještě nejste?

Pan premiér sám od sebe navrhl sněmovně zařazení do programu této schůze mimořádný bod - informace předsedy vlády o jednání Evropské rady. Takže už tam dojde k nějaké diskusi a premiér nám všem vysvětlují, proč došel k takovému stanovisku, a pak se v koalici dohodneme, jak se k tomu postavit.

Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Zatím žádná jednání, jak sladit postoj koaličních stran, teď vůbec neprobíhají?

Zatím ne, čekáme na postoj pana premiéra ve sněmovně.

A.cz: Co se ale prakticky stane, pokud v březnu ČR smlouvu nepodepíše - pak byste uvažovali i o odchodu z vlády?

To jsou příliš silná slova. Nejsem příznivcem toho, při každém nedorozumění vyhrožovat.

A.cz: To je ale přece zásadní směřování zahraniční politiky...

Ale on to není problém sám o sobě - k věcem, které smlouva řeší, se dobrovolně zavazujeme. Bez referenda, bez jakýchkoliv podpisů. Zásadní problém je naše nečitelnost. A tady bude muset být nějaká zásadní dohoda v koalici. Času příliš nezbývá, v březnu na summitu si už nemůžeme dovolit být nečitelným partnerem. To nás v očích evropských států dehonestuje více než to, když jasně odmítneme. Británie je čitelná od počátku.

A.cz: Vy odmítáte spojovat otázku fiskální smlouvy s referendem o přistoupení k euru. Přitom právě o tom je usnesení vlády. Budete chtít jeho změnu?

Při momentálním rozložení sil ve vládě to na to příliš nevypadá. Ale i toto usnesení odpovídá tomu, co jsem říkal: český postoj je naprosto nesrozumitelný. Přístup k euru jsme už schválili v referendu o přístupu k EU. Doba se sice změnila, v současné době euro připomíná spíše loď na velmi rozbouřeném moři, ale je otázka teprve příštích let a příštích politických reprezentací, zda vypisovat referendum, nebo ne.

A.cz: Kdybychom vzali pomyslnou škálu: na jedné straně euroskeptici či odporůci další integrace a řekněme "eurohujeři" - kam by se dala TOP 09 zařadit?

Zařadil bych ji blíže k eurofederalistům. Máme také výhrady k fungování EU, je příliš přebyrokratizovaná a skutečně celá řada institucí nefunguje, jak by měla. Měli bychom se ale zabývat tím, jak Unii změnit, aby byla efektivnější.

A proč jsem, jak říkáte, eurohujer? Prostě myslím, že státy, které mají společnou měnu, společnou unii, neválčí. Ani dnes, v době krizí, se to díky EU v Evropě neděje. A to vůbec není samozřejmé.

 

Právě se děje

Další zprávy