VV i ODS tlačí na Drábka: Systém dávek se musí změnit

Domácí ČTK Domácí, ČTK
1. 2. 2012 12:37
Za kolaps výplat sociálních dávek na úřadech práce podle ODS může manažerské selhání
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kvůli problémům s čerpáním dávek na úřadech práce se proti novému systému z dílny ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) staví jak ODS, tak po středě už i Věci veřejné

Podle ODS může za kolaps manažerské selhání ministerstva, a proto chtějí záležitost řešit při nejbližším jednání koaličních lídrů.

Také Věci veřejné nový systém výplaty dávek kritizují a požadují, aby se změnil. Ve středu ale zároveň ujistily, že Drábkovo odvolání z funkce navrhovat nebudou.

Opoziční ČSSD ve středu oznámila, že kvůli problémům na úřadech práce požádá o svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Zároveň požaduje Drábkův odchod z kabinetu.

"Nový systém je velmi labilní a přístup ministra Drábka nezodpovědný," míní Zdeněk Škromach.

"Sociální demokracie se obává, že za současnými problémy na úřadu práce může stát také chamtivost a snaha získat v rámci reformy kšefty pro podnikatelské subjekty, které mají přímou vazbu do okolí ministra práce a sociálních věcí," přitvrdil šéf strany Bohuslav Sobotka.

Drábek výtky odmítá. Zjednodušeně řečeno: Nový systém je funkční, odboráři lžou a pletou se do politiky, stížnosti pracovníků úřadu práce nevycházejí z reality, argumentuje.

"Přes obrovské úsilí zaměstnanců, se to nedaří zvládnout. My v tom spatřujeme někdy manažerské selhání a velmi riskantní nasazení neodzkoušených softwarových produktů a podobně," řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Poslankyně ODS Lenka Kohoutová dodala, že ODS znepokojuje bagatelizování problémů s vyplácením dávek ministrem Drábkem. Ministerstvo by podle ní mělo zajistit, aby lidé v hmotné nouzi a zdravotně postižení nezůstali bez prostředků, řekla.

Drábka kvůli nefunkčnímu informačnímu systému na výplatu sociálních dávek vyzvalo k odstoupení už jedenáct odborových organizací z celé země. A v úterý také opoziční ČSSD.

Podle ministra bylo už 99 procent dávek vyplaceno, doplatit je potřeba už "jen" 10-12 tisíc dávek pomoci v hmotné nouzi. "Naprostá většina úřadů práce již ze sta procent dávky do jednotného výplatního místa zaslala," říká Drábek.

"Komplikace byly způsobeny například zvýšeným náporem klientů, který je v lednu na úřadech práce běžným jevem, změnou výpočtu některých přiznávaných dávek a také valorizací životního minima, která si vyžádala přepočet dávek hmotné nouze," upřesňuje ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy