TOP 09 stojí proti Nečasovi. Poškozujete Česko, říká

Domácí ČTK Jan Němec (redaktor) Domácí, ČTK, Jan Němec (redaktor)
31. 1. 2012 14:58
Šéf české diplomacie Schwarzenberg vytkl premiérovi jeho NE fiskalní smlouvě Evropské unie
Petr Nečas a Karel Schwarzenberg
Petr Nečas a Karel Schwarzenberg | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg ostře odsoudil postoj premiéra Petra Nečase k evropské smlouvě o fiskální unii.

Nečasovo NE podle něj Česko poškozuje.

Jako předseda druhé nejsilnější vládní strany TOP 09 chce Schwarzenberg situaci s premiérem řešit po návratu ze čtyřdenní zahraniční cesty. Věci veřejné naopak názor ministerského předsedy hájí.

Schwarzenberg přitom již před časem prohlásil, že jeho strana by nemohla zůstat ve vládě, která by Česko vedla mimo hlavní evropský proud.

"Bral se ohled na národněsocialistické křídlo v ODS a tím se poškodily státní zájmy," poznamenal v úterý Schwarzenberg.

S přístupem ministerského předsedy se neshoduje ani šéf státní kasy Miroslav Kalousek. "Postoj ODS je pro mě naprosto nesrozumitelný," uvedl Kalousek. "Pevně věřím, že na březnovém summitu Česko dohodu podepíše," dodal.

"Nečas chce být za borce"

Je podle něj ale také možné, že premiér Nečas "to dělá jen napínavé, aby se prokázal jako veliký borec" a Česká republika se nakonec ke smlouvě o rozpočtové kázni zemí eurozóny v březnu připojí.

Ostatně sám Nečas v pondělí večer nevyloučil, že tak nakonec Česko učiní.

Za postojem Nečase na pondělním summitu stojí Věci veřejné. "Dokud nebudou mít všichni stejná práva, nemá cenu, aby Česko do fiskální unie vstupovalo," reagoval předseda strany Radek John.

"Obezřetnost je na místě," dodal šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta.

Johna navíc překvapuje, že TOP 09 kvůli evropské smlouvě dávala ultimáta ohledně pokračování koalice.

"Neumím si představit, že by v těch ultimátech pokračovali. Napětí v koalici je neustále, nevidím žádný rozdíl," odpověděl na dotaz, zda se neobává rozpadu koalice kvůli odmítnutí unijní dohody.

Za premiérem stojí i jeho domovská strana - ODS. "Jeho stanovisko má naši jasnou podporu," ujistil Zbyněk Stanjura, předseda poslanců občanských demokratů.

Opoziční ČSSD naopak rozhodnutí kritizuje a premiérovo vysvětlení považuje za "absurdní a nesrozumitelné".

"Argumentovat v situaci, kdy nás ostatní v EU dotují a potřebují naši pomoc, tím, že my z toho nic nemáme, se prostě ve slušné společnosti nedělá," uvedla místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD).

EU chce novou dohodou překonat stávající dluhovou krizi a zabránit odchodu nejhůře postižených zemí z eurozóny.

Klíčový summit, který Evropskou unii mění v rozpočtový pakt, postavil na jednu stranu pětadvacet států souhlasících s pravidly fiskální unie a na stranu druhou odmítající Česko a Velkou Británii.

Důvody, proč smlouvu odmítá Velká Británie jsou podle Karla Schwarzenberga jasné a srozumitelné. "To je každému jasné. Zatímco tedy náš postoj je všem naprosto nejasný," podotkl.

Jednou z příčin, proč se ČR v pondělí k dohodě nepřipojila, je podle Nečase to, že není vyjasněno, jakým způsobem by se pakt v Česku ratifikoval. K podpisu podle něj potřebuje premiér mimo jiné zmocnění prezidenta, jehož podpis je pak třeba i k dokončení ratifikace.

"Ale říkám, snad ještě osvítí pana premiéra a ostatní tam duch svatý a prozřou," uzavřel český ministr zahraničí.

"Jde o tak silný posun v politické integraci Evropské unie, že o něm musí rozhodnout občané, nejlépe společně s rozhodnutím o vstupu či nevstupu České republiky do eurozóny," prohlásil předseda europoslanců ODS Jan Zahradil.

 

Právě se děje

Další zprávy