Vláda chce měnit radniční noviny, zvýhodní jen politiky

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 1. 2012 16:35
Novela má nařídit zveřejňovat názory opozičních zastupitelů, nikoliv ale např. občanských sdružení
Co s radničními novinami?
Co s radničními novinami? | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nová ministryně kultury Alena Hanáková si chce došlápnout na radniční a krajské noviny, které místo vyvážených informací nabízejí jen hlásnou troubu právě vládnoucích politiků.

Pro příklad: Únorové číslo Středočeského magazínu z roku 2009 hned na druhé straně přináší sérii fotografií hejtmana Davida Ratha pod titulkem "Dění v kraji".

Čtenář tu dál najde článek, podle kterého kraj zvažuje, kde bude dětem z dětského domova "lépe", že se výstaviště v Lysé nad Labem stále rozrůstá nebo že se vysází tisíce nových stromů (přičemž jeden z nich na fotografii zrovna vysazuje hejtman Rath).

Kromě toho v magazínu hejtmanství zveřejnilo průzkum agentury STEM, podle kterého "Středočeši mají stejné priority jako vedení kraje".

Pochválíme se sami

Noviny českobudějovické radnice z loňského prosince zase upozorňují: "Příští rok bude kritický, ale rozpočet ho ustojí", či že advent přinese "město plné života" (o čemž ujišťuje ve sloupku náměstkyně primátora) a předseda bytové komise sám píše o tom, že "Bytová komise při doporučení přidělit městský byt posuzuje pečlivě každou žádost".

Jinde - jako například v Domažlickém zpravodaji - se informace z obce omezuje na zápisy z jednání zastupitelstva.

Ministerstvo kultury proto teď přichází na vládu s novelou tiskového zákona, která má "směřovat k poskytování objektivních a vyvážených informací". Výhodná ovšem bude opět jen pro politiky.

Zveřejňovat i oponentní názory,...

"Dochází k situacím, kdy je na lokální úrovni omezována svobodná soutěž politických sil. Vyskytují se časté případy, kdy tato periodika obsahují a prosazují pouze názory rady obce resp. politických sil v ní zasedajících a tvrdě zamezují přístupu jiných stanovisek než 'vládnoucích zastupitelů'," zdůvodňuje novelu resort kultury.

"Nepohodlné příspěvky zastupitelů a čtenářů bývají redakcí těchto tiskovin odmítány, respektive nejsou vůbec publikovány," dodává.

Ministerstvo kultury teď v podstatě navrhuje jen to, aby napříště tiskový zákon přímo nařídil radničním novinám uveřejňovat i názory opozice.

... ale jen politiků

Vydavatel je povinen na žádost člena zastupitelstva doplňující informaci uveřejnit v periodickém tisku územního samosprávného celku, ve kterém neuveřejnil nebo neposkytl přiměřený prostor sdělení, píše se v návrhu zákona.

Zatímco v důvodové zprávě ale mluví o nepohodlných příspěvcích "zastupitelů a čtenářů", samotný zákon by nařídil zveřejňovat jen názory "členů zastupitelstva územního samosprávného celku", tedy politiků.

Právě v tom je háček: zákon v této podobě by vytvořil prostor jen opozičním zastupitelům, ale už ne třeba občanským sdružením.

K tomu také směřuje výtka vicepremiérky pro legislativu Karolíny Peake (VV), která v připomínkovém řízení píše, že "problém objektivity, o který v jádru věci jde, se v navržené úpravě redukuje pouze na otázku, zda člen zastupitelstva dostal prostor pro vyjádření v periodiku".

A dodává: "Úprava se též týká jen členů zastupitelstva, takže z periodika v tomto smyslu činí čistě politický nástroj a z regulace vylučuje případy, ve kterých nejde o politiku, ale například o vyjádření jinak definované skupiny (chovatelé psů, sportovci, skauti apod.), které mohou být dotčeny politickými opatřeními a měly by mít právo se v souvislosti svého zájmu vyjádřit."

Návrh nicméně v této podobě ve středu posoudí vláda. Pokud ho schválí, pošle ho parlamentu.

 

Právě se děje

Další zprávy