Kalousek: Na záchranu eura můžeme půjčit až 38 miliard

Domácí Domácí
24. 1. 2012 15:53
Ministr financí půjde na středeční jednání vlády s návrhem, kolik půjčit MMF
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká republika může půjčit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) na záchranu eura až 38 miliard korun.

S takovým návrhem půjde ve středu na vládu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Informaci přinesl server Novinky.cz.

Taková částka je ovšem o více než polovinu nižší, než po nás Evropská unie chtěla. Její požadavek se pohyboval na úrovni 90 miliard korun.

Půjčka má jít z devizových rezerv ČNB a vláda by jí ručila za případné znehodnocení a za ušlý zisk.

"Česko čerpá z fondu Unie od roku 2004 čistých 175 miliard korun, považoval bych proto za nemravné a nemorální se na pomoci nepodílet," cituje server materiál, se kterým půjde Kalousek na jednání vlády.

Konečné slovo ale bude mít ČNB, která se nemusí politickému rozhodnutí automaticky podřídit.

Guvernér ČNB Miroslav Singer se nedávno nechal slyšet, že půjčku MMF považuje za absurdní.

"Pokud vláda ČR ve věci půjčky MMF rozhodne a obrátí se v této souvislosti na Českou národní banku, tak se tím bankovní rada ČNB bude pečlivě a zodpovědně zabývat," sdělil v úterý Tomáš Zimmermann z odboru komunikace ČNB.

Premiér Petr Nečas už na konci minulého týdne prohlásil, že Česko nakonec MMF půjčí, ačkoliv původně se k plánu na záchranu eurozóny stavěl spíše odtažitě.

"Je tady jasná dělicí linie mezi státy, které jsou rozpočtově odpovědné, a mezi těmi, které nejsou - ti půjčku neposkytují. Patříme mezi rozpočtově zralé," řekl Nečas.
 
Vláda bude o půjčce MMF jednat - už poněkolikáté - tuto středu. Měla by také rozhodnout, vládní stanovisko chce Petr Nečas říct partnerům v EU na summitu 30. ledna.

Lídři Evropské unie se loni v prosinci na summitu v Bruselu dohodli, že měnovému fondu poskytnou na základě bilaterálních smluv půjčku až 200 miliard eur.

Země EU se ale posléze na poskytnutí celého objemu nedohodly.

Dodat peníze se zavázala zatím jen eurozóna, a to 150 miliard eur. Ze zemí mimo eurozónu půjčku zatím vyloučily Británie a Bulharsko.

Referendum o unijní smlouvě? Evropa nás nechápe

Země EU se v prosinci dohodly také na nové unijní smlouvě, která by měla zpřísnit rozpočtový dohled.

Dohoda, která mimo jiné počítá s tím, že by země měly do svého práva zakotvit pravidla v podstatě vyrovnaného či přebytkového rozpočtu, má platit pro státy eurozóny. Přistoupit k ní mohou i další členové EU, ale Česká vláda zatím váhá.

"Seznámil jsem své kolegy s pozicí české vlády, že v případě, že se rozhodne podepsat tuto smlouvu, bude prosazovat ratifikaci referendem," řekl Miroslav Kalousek, který je právě v Bruselu.

"V očích všech svých kolegů ze zemí Evropské unie jsem četl totální nepochopení tohoto postoje," dodal s tím, že on však jejich pohled chápal.

Případné konání referenda v kabinetu prosadili partneři Kalouskovy TOP 09, která je proti tomuto návrhu.

 

Právě se děje

Další zprávy