Na záchranu eura MMF nakonec půjčíme, připustil Nečas

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 1. 2012 11:21
Premiér zároveň prohlásil, že referendum o fiskální smlouvě by mělo být společné s eurem
Přou se o referendum. Petr Nečas a Karel Schwarzenberg
Přou se o referendum. Petr Nečas a Karel Schwarzenberg | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česko pravděpodobně poskytne půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) na stabilizaci eura. Premiér Petr Nečas (ODS) to ve čtvrtek jasně naznačil poslancům sněmovního Výboru pro evropské záležitosti.

Zároveň prohlásil, že o nové smlouvě EU by měli rozhodnout lidé v referendu, ale nikoliv po případném podpisu, ale až poté, co se bude ČR rozhodovat, zda přistoupit k eurozóně.

"Je tady jasná dělicí linie mezi státy, které jsou rozpočtově odpovědné, a mezi těmi, které nejsou - ti půjčku neposkytují. Patříme mezi rozpočtově zralé," prohlásil premiér.

Vláda bude o půjčce MMF jednat znovu příští týden, kdy má ministr financí připravit detailní návrh. Měla by také rozhodnout, vládní stanovisko chce Petr Nečas říct partnerům v EU na summitu 30. ledna.

"Jednání se zatím netočí kolem konkrétní částky," řekla Aktuálně.cz vicepremiérka za Věci veřejné Karolína Peake.

Už teď je ale jasné, že vše, oč Brusel žádal, česká vláda neposkytne. V přepočtu to mělo být bezmála 90 miliard korun.

Premiér prohlásil, že to bude výrazně méně: "V přepočtu na hlavu by Česká republika platila dvakrát tolik než sousední Polsko."

Zároveň by vláda po poskytnutí půjčky z devizových rezerv centrální banky chtěla tyto rezervy zase navýšit.

"Jsou tu jisté možnosti," řekl premiér poslancům.

Podle něj by to šlo jednak tím, že se zamrazí evropské peníze, které přijdou na účet ČNB, a to zhruba ve výši 2,5 miliard eur. Druhou cestou pak je omezená emise dluhopisů v eurech, deponovaná v ČNB.

Nečas: Trvám na referendu

Premiér poslancům z výboru pro Evropu rovněž vysvětloval pozici vlády pro schvalování nové evropské smlouvy o finanční stabilitě eurozóny.

Infobox

  • Smlouva, kterou teď chystá EU, bude totiž závazná jen pro státy platící eurem, přestože ji mají schvalovat i další země EU.
  • Platit začne už v okamžiku, kdy ji ratifikuje alespoň 12 zemí EU.
  • Česká republika by ji musela mít nezbytně ratifikovanou až v okamžiku, kdy by chtěla euro zavést.

Marek Benda tuto mezivládní smlouvu označil za "zoufalý mechanismus obejití primárního práva". Stranickou linii TOP 09 držela poslankyně Jitka Chalánková: Uhájíme si jakousi svoji suverenitu, ale co s ní budeme dělat?

"Chápu rozpočtově zodpovědné země, že se snaží přitvrdit rozpočtovou disciplínu. Možná že kdybych byl ne českým, ale německým politikem, dělal bych to samé," prohlásil Petr Nečas.

Podle něj ale dochází "k razantnímu přesunu pravomocí", dál tedy prosazuje, aby o smlouvě rozhodli lidé v referendu. Všelidové hlasování by ale podle něj bylo na pořadu dne až zároveň s rozhodováním o tom, zda vůbec přistoupit k eurozóně.

 

Právě se děje

Další zprávy