Na záchranu eura 90 miliard MMF nepůjčíme, řekl Nečas

Domácí ČTK Domácí, ČTK
18. 1. 2012 16:55
Vláda ani ve středu o zapojení Česka do finanční pomoci eurozóně nerozhodla
Premiér vyloučil, že by případná částka pro MMF dosahovala 90 miliard korun
Premiér vyloučil, že by případná částka pro MMF dosahovala 90 miliard korun | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) ve středu vyloučil, že by Česko poskytlo Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) půjčku 90 miliard korun na záchranu eura. Případná částka by prý byla "velmi výrazně nižší."

Vláda ani ve středu o půjčce, a tím pádem i o zapojení země do finanční pomoci eurozóně prostřednictvím MMF, nerozhodla.

Podle premiéra se k ní vrátí příští týden nad konkrétnějším materiálem z dílny ministra financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Ve vládě podle Nečase "dominuje názor", že podobně vysoká částka je vyloučená. Kabinet ve středu o věci diskutoval i s viceguvernérem ČNB Vladimírem Tomšíkem.

Na příští schůzi koaliční vlády přinese ministr financí detailnější návrh s konkrétními parametry případné půjčky, řekl Nečas. O konkrétní výši případné půjčky se ve středu podle předsedy vlády ale nejednalo.

Kalousek už dopoledne odmítl informace MF Dnes, že Česko MMF půjčí zhruba 50 miliard korun, tedy asi polovinu z 3,5 miliardy eur.

Odpovědnost musí nést vláda, míní Nečas

"Vláda jednoznačně potvrdila postoj, který já jsem deklaroval už několikrát, že odpovědnost musí nést vláda, nikoliv bankovní rada ČNB," zdůraznil opět premiér.

Nesmí podle něj nastat situace, kdy se vláda bude "alibisticky vymlouvat" na nezávislost bankovní rady centrální banky ve chvíli, kdy by se rozhodla půjčku poskytnout, ale bankovní rada ČNB by ji neschválila. "Odmítám jakoukoliv variaci na tento alibistický přístup," zdůraznil.

Lídři Evropské unie se loni v prosinci na summitu v Bruselu dohodli, že měnovému fondu poskytnou na základě bilaterálních smluv půjčku až 200 miliard eur. Země EU se ale posléze na poskytnutí celého objemu nedohodly. Dodat peníze se zavázala zatím jen eurozóna, a to 150 miliard eur. Ze zemí mimo eurozónu půjčku zatím vyloučily Británie a Bulharsko.

Nečas v minulosti několikrát naznačoval, že se kloní k tomu, aby se Česko pomoci neúčastnilo. Prezident Václav Klaus případnou půjčku rovnou odmítl. Podle TOP 09 si naopak Česká republika nemůže dovolit osamoceně odmítnout unijní plán na pomoc eurozóně.

Půjčka MMF by měla jít z devizových rezerv České národní banky. Její původní výše by znamenala 11 procent z rezerv, jak varoval guvernér ČNB Miroslav Singer. Hospodářským novinám nedávno řekl, že účast ČR na půjčce by byla bezprecedentní koncentrací rezerv ČNB v jedné instituci a hrozí, že se MMF zadluží příliš.

Podmínky půjčky nejsou hotové. Mluví se o půjčce na tři až pět let, která by státní rozpočet mohla stát až miliardu korun za uniklé úroky z deviz ČNB. Ta jinak rezervy ukládá převážně do dluhopisů. Úroky, které MMF svým členům platí, se pohybují jen kolem desetiny procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy