Pospíšil: Nový zákon oslabí vliv politiků na žalobce

Domácí Domácí
13. 1. 2012 12:50
Šéf resortu spravedlnosti Jiří Pospíšil odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz
Jiří Pospíšil.
Jiří Pospíšil. | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil chystá nový zákon o státním zastupitelství.

Chce jím reagovat i na kauzy, jako je například Mostecká uhelná (MUS), kvůli níž čelí bývalé špičky Vrchního státního zastupitelství v Praze kárným žalobám i vyšetřování protikorupční policie.

„Cílem má být posílení nezávislosti státního zástupce na výkonné moci," uvedl v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz ministr.

„Konkrétní příklad posílení nezávislosti: nová úprava jmenování a odvolávání nejvyššího státního zástupce. Předpokládám, že na výběru NSZ se bude vedle vlády podílet ještě další ústavní orgán," dodal Pospíšil.

Nejvyšší státní zástupce by také už nemohl být bezdůvodně odvolán vládou.

Zákon prý vládě předloží během prvního pololetí letoška.

Ministr podporuje vyšetřování postupu Vrchního státního zastupitelství v Praze v kauze MUS, kárné žaloby, které podal, jsou podle něj jen jedním z prostředků.

„Je třeba posoudit, zda měli pouze odlišný právní názor, nebo zda svévolně kauzu sabotovali. Nicméně je důležité, aby celou věc prošetřily orgány činné v trestním řízení, je proto správné, že začala konat policie," uvedl dále ministr.

Pospíšil také připomněl, že nový občanský zákoník začne platit začátkem roku 2014. „Jsem přesvědčen, že pro občany bude mít jednoznačný přínos, neboť mnohem lépe chrání jejich práva než dosud, například umožní občanovi získat vyšší náhradu škody za poškozené zdraví či majetek," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy