Vláda přežila, VV nakonec církevní restituce podpořily

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
11. 1. 2012 16:55
Věci veřejné ustoupily tlaku ODS a TOP 09, které hrozily ministrům za VV vyhazovem
VV se radily dlouho... a nakonec si řekly, že je lepší ve vládě zůstat.
VV se radily dlouho... a nakonec si řekly, že je lepší ve vládě zůstat. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné neriskovaly pád vlády a jejich ministři nakonec zákon o církevních restitucích na dnešním hlasování Nečasova kabinetu podpořili.

Podle zdroje Aktuálně.cz z vlády byl zákon přijat jednohlasně.

To, že pro budou i VV, potvrdila jen krátce před schůzkou kabinetu vicepremiérka Karolína Peake.

"V souladu s koaliční smlouvou podpoříme církevní restituce," oznámila poté, co se ještě ráno po úterním vyjednávacím maratonu narychlo sešlo grémium a část poslanců.

VV tak ustoupily tlaku ODS a TOP 09, které odmítly jednat o dalších požadavcích, kterými véčka svůj souhlas dosud podmiňovala.

"Po ultimátu jsme se snažili o nalezení co nejodpovědnějšího východiska z naprosto nesmyslně vyhrocené situace," uvedla Peake.

Předseda poslanců VV Vít Bárta Aktuálně.cz řekl, že nakonec rozhodlo noční jednání s premiérem Nečasem, který prý Věci veřejné ujistil, že se "peníze najdou úsporami a omezením byrokracie, aby se to nedotklo občanů".

Věci veřejné chtějí přijít do dvou týdnů s nápady, kde šetřit.

Noční jednání i schůzka s Dukou

Přitom ještě v úterý ani po téměř pěti hodinách jednání nebyla výkonná rada VV schopná říci, jak se ministři za VV při středečním hlasování zachovají.

Před 22. hodinou si vrcholoví funkcionáři strany dali pauzu a opustili stranické sídlo v Praze na Smíchově, kde na výsledky jednání po celou dobu čekali novináři.

Podle místopředsedy VV Tomáše Jarolíma odjeli pro podklady a dál jednali mimo budovu.

V průběhu večera Karolína Peake, Vít Bárta a Radek John absolvovali schůzku s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou, se kterým konzultovali současný vývoj.

"Jednání byla orientační," řekl později Jarolím s tím, že nemají žádný konkrétní závěr.

"Jednání katalyzoval pan senátor Čunek," upřesnil ve středu Vít Bárta. Na dotaz Aktuálně.cz, co si sliboval od jednání s církvemi, které nakonec nepřineslo nic nového, odpověděl: "Považuji to za důvěrné."

ČSSD restituce nepodpoří

Jako nešťastný hodnotí odsouhlasenou podobu zákona opoziční ČSSD. Podle ní hrozí, že by kvůli němu mohla být prolomena restituční hranice 25. února 1948, a proto jej nepodpoří ve sněmovně ani v Senátu.

Sociální demokraté argumentují také tím, že vyrovnání s církvemi v nynější podobě nemá podporu veřejnosti. Mělo by se o něm podle nich rozhodnout v referendu, nebo by měl být návrh odložen do doby po volbách.

"Takto rozsáhlý převod majetku, možná největší přesun majetku a financí od dob kuponové privatizace, by měl být doprovázen celospolečenskou shodou. Tato shoda tady není. Do poslední chvíle se na něm dokonce nedokázala shodnout ani vládní koalice. Tato věc nebyla konzultována ani s parlamentní opozicí, ani s občany," řekl šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc.

Spor o vracení majetku církvím se vyhrotil minulý týden, kdy vláda projednávání návrhu zákona přerušila.

Námitky nevyřešila ani pondělní koaliční schůzka ve formátu K9. Věcem veřejným nestačilo upřesnění ministra financí Miroslava Kalouska, kde vezme každoročně 2 miliardy korun na finanční odškodnění církvím za majetek, který už nelze vrátit.

Církevní restituce

  • Dosavadní dohoda s církvemi počítá s vyplacením 59 miliard korun. V úvahu má být brána inflace, tudíž celkově by mohla částka vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun.
  • Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu. Vyplácení peněz by mělo být rozloženo do 30 let.
  • Prvních 17 let v období, kdy se bude majetek církvím vracet, by ještě stát církve částečně finančně podporoval - a to částkou 1 miliarda a 400 milionů korun ročně. Tato částka se ale bude postupně snižovat - počínaje čtvrtým rokem o 5 procent ročně.

Poté premiér Petr Nečas důrazně zástupce Věcí veřejných upozornil, že pokud nedodrží dohodu, na které se shodly koaliční strany i 17 církví a náboženských společností, pak "tato vláda končí". Nečas v úterý upřesnil, že v tom případě odnese na Hrad svoji demisi, čímž padá vláda.

VV jednaly v úterý celý den - na ranní schůzce své výkonné rady se neshodly, zda "ustoupit ultimátu premiéra a ministra financí", jak říkají. Ani večerní několikahodinové jednání jejich postoj nevyjasnilo.

Podle informací Aktuálně.cz uvažovaly VV o sloučení ministerstev pro místní rozvoj a životního prostředí, a to pod vedením Kamila Jankovského. Dosavadního šéfa resortu životního prostředí Tomáše Chalupu (ODS) pak chtěly údajně navrhnout na vnitro, které je ale pod správou ODS.

Jak už v pondělí napsal deník Insider, v pozadí můžou být ale ještě snahy dotlačit koaliční partnery k tomu, aby přepustili Věcem veřejným resort spravedlnosti.

"Věci veřejné mají dlouhodobě zájem o tento resort," potvrdil Insideru nepřímo vysoce postavený člen VV.

ODS i TOP 09 ale jasně odmítly spojovat navracení majetku církvím s jakýmikoliv dalšími podmínkami.

 

Právě se děje

Další zprávy