Kalousek připustil další škrty, musí ušetřit 30 miliard

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 1. 2012 15:47
Variant výše nutných úspor je více, ministr zvažuje mix různých opatření
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Jan Langer

Praha - Ministerstvo financí nyní pracuje s možností, že tento rok bude nutno ve výdajích státního rozpočtu ušetřit dalších 30 miliard korun.

V pořadu Otázky Václava Moravce to v neděli řekl šéf státní kasy Miroslav Kalousek.

Šetření se určitě dotkne provozu a režie státu i některých investic, které budou pozastaveny, dodal ministr.

Podle Kalouska je uvedených 30 miliard jednou z variant. "Zatím ze všech těch informací, které máme, pracujeme s variantou úspor na výdajové straně zhruba 30 miliard," řekl ministr.

Ministerstvo financí má na přelomu ledna a února představit úsporný balíček, který bude vycházet z lednové makroekonomické prognózy ministerstva. Součástí balíčku by mělo být právě i snížení výdajů státního rozpočtu.

V příštích letech šéf úřadu financí nevylučuje například ani změnu valorizací důchodů.

Odbory jsou k plánům na další úspory kritické.

"Hlavně je potřeba něco řešit na příjmové straně," řekl v diskusi předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. "U výdajů je nutný komplexní audit veškerých veřejných financí," dodal.

Generální stávka proti vládním reformám ale letos podle Zavadila asi nebude, lidé prý zatím příliš protestovat nechtějí.

Schválený státní rozpočet počítá pro letošní rok se schodkem 105 miliard korun. Vláda už dříve opakovaně připustila, že v případě nepříznivého vývoje ekonomiky přijde do sněmovny s úpravou rozpočtu.

Riziko pro stav státní pokladny představuje také špatné čerpání peněz z evropských fondů. Kvůli problémům některých programů, přes které do Česka proudí dotace z EU, se schodek státního rozpočtu v roce 2011 prohloubil asi o 12,8 miliardy korun. Kalousek v neděli uvedl, že Česko velkou část této sumy už z Bruselu nezíská.

Ministr připustil, že ztráty kvůli špatnému získávání peněz z Bruselu se můžou v příštích dvou letech ještě prohloubit. Současně připomněl, že nynější systém pro čerpání unijních dotací vznikl ještě za vlád ČSSD.

Sociální demokraté nyní požadují kvůli potížím při získávání dotací svolání mimořádné schůze sněmovny.

Změny pro OSVČ

Miroslav Kalousek také uvedl, že plánuje takzvané výdajové paušály pro osoby samostatně výdělečně činné snížit zhruba na úroveň, na níž byly do roku 2005.

Současně by lidé, kteří tyto paušály uplatňují, přišli o možnost získat od státu vratky na daních, zejména daňový bonus na vyživované dítě.

Kdo by chtěl mít zachovány bonusy, musel by tedy vést řádné účetnictví o skutečných daňově uznatelných výdajích, řekl.

Kalousek zkusí toto zpřísnění prosadit nejdříve pro daňové období roku 2013, pokud najde podporu koaličních partnerů. Daní z příjmu za rok 2012 se už změny dotknout nemohou.

 

Právě se děje

Další zprávy