Největší "absentéři" sněmovny? Jandák, Hašek, Drobil

Martina Machová Martina Machová
28. 12. 2011 20:20
Statistika vychází z toho, jak aktivně se poslanci účastní hlasování
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejčastěji v uplynulém roce chyběli při sněmovním hlasování poslanci ČSSD Vítězslav Jandák s místopředsedou strany Michalem Haškem a někdejší ministr životního prostředí za ODS, který si po skandálu ovšem udržel poslanecký mandát, Pavel Drobil.

Vyplývá to ze statistiky občanského sdružení KohoVolit.eu, které se věnuje podpoře občanského povědomí o dění v politice.

Sdružení přitom vychází z informací, jež poskytují internetové stránky Poslanecké sněmovny, zejména pak záznamy o hlasování jednotlivých poslanců. Právě poměr všech hlasování a těch, kterých se jednotliví poslanci skutečně aktivně účastnili, je pro statistiku určující.

"Když nehlasoval, jako by ve sněmovně nebyl," vysvětluje zvolenou metodiku mluvčí sdružení Kamil Gregor.

Jandák, Hašek a Drobil se podle této statistiky účastnili 38 procent ze všech hlasování. Těch bylo celkově kolem 2 700.
V závěsu za nimi pak skončil lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg a další sociální demokrat Václav Klučka. Ti zmáčkli své hlasovací zařízení jen ve 42 procentech ze všech hlasování.

Nejhorším "véčkařem" je pak ministr školství Josef Dobeš, který se aktivně účastnil 44 procent všech hlasování.

Podle Vítězslava Jandáka ovšem nejsou uvedená data vypovídající o skutečné aktivitě poslance. Sám tvrdí, že záměrně pro některé zákony nehlasuje ani pro, ani proti. "Protože jsou tak blbé, že se pro ně ani nedá hlasovat," uvedl.

Pravda je, že Jandáka redaktoři Aktuálně.cz potkávají ve sněmovně pravidelně a patří i k častým řečníkům.

Co do přítomnosti v poslaneckých lavicích pak naopak jsou nejpilnějšími zákonodárci převážně z řad TOP 09. První místo společně obsadili Rudolf Chlad a Luděk Jeništa, kteří se účastnili 99 procent všech hlasování.

Jen o jeden procentní bod se za nimi seřadili kolegové z poslaneckého klubu Michal Janek, Zdeněk Bezecný a Josef Cogan. Hegemonii TOP 09 narušil jen komunista Vladimír Koníček a občanský demokrat Jaroslav Martinů.

Ve srovnání politických stran pak jako nejdisciplinovanější vycházejí komunisté (85 %), následováni právě TOP 09 (83 %). Nejhůře dopadla ČSSD (75 %), která, byť ve volbách zvítězila, zůstala v opozici.

V "soutěži" regionů nejpilněji hlasují zákonodárci z Pardubicka (88 %), nejméně aktivní jsou naopak poslanci z hlavního města (72 %).

Statistika zahrnuje i poslance sociální demokracie Petra Jalowiczora, který je dlouhodobě vážně nemocný, a proto se dění ve sněmovně neúčastní. Na jeho kontě tak zůstává nula.

KohoVolit.eu pak nezapomnělo ani na současného velvyslance v USA Petra Gandaloviče, který se vzdal mandátu na jaře. Za tři měsíce ve sněmovně hlasoval jen ve 35 procentech případů.

Nejvíce se pak "polepšil" poslanec Jan Farský (TOP 09). V roce 2010 se účastnil jen 34 % hlasování, zatímco letos to bylo 73 %. Důvodem jeho loňských absencí pak byla léčba vážných zranění.

 

Právě se děje

Další zprávy