Besser definitivně skončil, Klaus přijal jeho rezignaci

Domácí Domácí
16. 12. 2011 11:12
Ministr kultury skončil kvůli aféře s nepřiznaným bytem a podnikáním na Floridě
Jiří Besser.
Jiří Besser. | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr kultury Jiří Besser definitivně skončil ve vládě. Prezident Václav Klaus přijal jeho demisi, kterou mu v úterý předal premiér Petr Nečas s tím, že ministr zůstane v úřadu do pátku.

Za časovou prodlevou mezi předáním listiny a oficiálním potvrzení přijetí demise stál zákon o vyrovnání s církvemi. Ministr se totiž ještě ve čtvrtek zúčastnil klíčového jednání o zákonu v Legislativní radě vlády.

Resort kultury s největší pravděpodobností převezme Alena Hanáková, poslankyně za TOP 09 a hnutí Starostové.

Besser odstoupil minulý týden po aféře se zatajeným bytem a podnikáním na Floridě.

Kamarád odsouzený za podvod

Jiří Besser porušil zákon tím, že neuvedl svou účast ve firmě Comoros Group. To nepopírá a už prohlásil, že je připraven nést následky v přestupkovém řízení.

Dalším společníkem firmy je ovšem Pavel Hrách, pravomocně odsouzený za to, že uplácel vysokou úřednici České konsolidační agentury. Už předtím byl jednou odsouzen za podvod.

Firma Comoros Group splatila hypotéku za floridský byt ve výši 230 tisíc dolarů (asi 4,4 milionu korun) letos, tedy za dva roky.

Jiří Besser v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že vše platil Pavel Hrách. Hrách v rozhovoru pro Týden.cz vysvětloval, že měl peníze z prodeje své firmy, asi 15 milionů korun.

Zároveň ale Pavel Hrách vystupoval jako nemajetný - letos v listopadu protestoval u soudu proti pokutě 600 tisíc korun a předložil doklad, že mu byly v jiném, obchodněprávním sporu prominuty soudní poplatky.

 

Právě se děje

Další zprávy