Poslanci schválili rozpočet. Brzy jej ale zase změní

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
14. 12. 2011 16:45
Plán počítá s nereálným ekonomickým růstem, připravuje se několik variant na jeho úpravu
Ministr financí Miroslav Kalousek
Ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Koaliční poslanci posvětili návrh státního rozpočtu na příští rok, počítá se schodkem 105 miliard. 

Plán z dílny ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) ale vychází z nereálného předpokladu ekonomického růstu 2,5 procenta.

Sám Kalousek už veřejně snížil odhad pro rok 2012 na nejvýš jedno procento. A proto se svým týmem připravuje několik scénářů, kterými zákon o rozpočtu v prvních měsících příštího roku změní.

Pro rozpočet bylo 104 koaličních poslanců, proti 79 opozičních včetně 3 nezařazených.

Zákon nyní dostane k podpisu přímo prezident, Senát se jeho schvalováním nezabývá.

Kalousek: Prosím, beze změn

"Vláda přijde na jaře s novelou rozpočtu, která bude respektovat skutečný vývoj ekonomiky. Považoval bych proto za nesmyslné podpořit pozměňující návrhy, které zvyšují výdaje," upozornil hned na úvod projednávání rozpočtu poslance ministr Kalousek.

Sám Miroslav Kalousek ale navrhl přidat 800 milionů korun ze státního rozpočtu na sport a po 100 milionech na kulturu a sociální služby.

Byla to dohoda mezi ministrem financí a senátory, kteří naoplátku "opravili" loterijní zákon tak, že peníze z daní z hazardu už nebudou rozdělovat loterijní společnosti, ale dostanou je přímo obce a stát - a ty je budou rozdělovat.

Ministrův návrh byl reakcí na daňové prázdniny loterijním firmám v příštím roce, které nedávno prošly sněmovnou a poslanci ho schválili.

Víc peněz dali ale nakonec i pro ministerstvo dopravy nebo pro včelaře.

Naopak návrh zvýšit rozpočet vysokých škol o miliardu a 200 milionů korun neprošel. Neuspěl ani komunistický poslanec Vojtěch Adam, který chtěl dát 20 milionů korun na Automotodrom Brno.

Nečas: Rozpočet upravíme podle lednových výsledků

"Rozpočet, který je předložen, sami jeho autoři - tedy vláda a pan ministr financí - označují za virtuální a chybný. Říkají, že přijdou v příštích měsících s jeho výraznou opravou. Tudíž trochu nerozumím, proč chtějí, abychom s ním souhlasili, když sami vědí, že je vadný," namítal sociálně demokratický poslanec David Rath.

Premiér Petr Nečas už na konci října potvrdil, že kabinet připraví několik variant úprav, a to na příjmové i výdajové straně rozpočtu.

Ke které z variant se kabinet nakonec přikloní, bude podle něj rozhodnuto až na základě lednové makroekonomické predikce.

"Následující vývoj nyní nelze spolehlivě odhadnout. V každém případě budeme v prvním čtvrtletí příštího roku připraveni na změněnou ekonomickou situaci reagovat případnou úpravou struktury státního rozpočtu," uvedl premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy