Poslanecká škatulata, výbory parlamentu se přerozdělují

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
6. 12. 2011 17:45
Opozice mluví o "trafikách" a "dinosaurech"
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - K malému zemětřesení dochází v organizaci a obsazení parlamentních výborů.

Některé z výborů, které byly na začátku volebního období sloučeny, se nyní budou opět dělit. Kromě toho dojde i k výrazným personální m změnám.

Koaliční poslanci je obhajují nefunkčností současného systému, opozice v tom naopak vidí „návrat dinosaurů".

Poslanci už rozdělili branný a bezpečnostní výbor na výbory dva: na výbor pro obranu (jeho předsedou se stane občanský demokrat Jan Vidím) a na bezpečnostní výbor, jehož novým šéfem se stal předseda Věcí veřejných Radek John.

Každý z výborů bude mít po patnácti členech.

Na začátku volebního období naopak koalice oba výbory v rámci šetření slučovala.

Na dosavadního předsedu dosud spojeného branného a bezpečnostního výboru Františka Bublana (ČSSD) zbyla nově vzniklá komise pro Generální inspekci ozbrojených sil.

ČSSD to označila za "trapný krok" a "pašalík" pro předsedu Johna.

Nebude to ovšem jediná změna v čele výborů.

Podle informací Aktuálně.cz od zdroje blízkého koaličním špičkám koalice usedne ještě v čele ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS), který jen nahradí Karolínu Pekae (VV), která mezitím odešla do vlády.

Zatím nejasná je situace kolem mandátového a imunitního výboru. Podle přání ČSSD měl v čele stanout předseda strany Bohuslav Sobotka místo Jeronýma Tejce, který se stal nově předsedou sociálnědemokratických poslanců.

Vládní koalice ale Sobotku v čele mandátového výboru nechce a nabízí mu předsednictví petičního výboru. O to zatím nestojí Bohuslav Sobotka.

Poslední změnou má být zeštíhlení organizačního výboru, ve kterém bude od nynějška působit 19 namísto současných 30 poslanců.

 

Právě se děje

Další zprávy