Stát prodává zrušené ambasády. K mání je i bazén v Riu

Tereza Šídlová
12. 12. 2011 6:00
Ministerstvo prodává nemovitosti za stamiliony korun. V Africe i Latinské Americe
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. | Foto: Josef Rabara

Praha - Ministerstvo zahraničí začalo ve velkém rozprodávat svůj majetek.

Po nedávném prodeji diplomatické čtvrti v pražské Troji, který provázely pochybnosti protikorupční organizace Transparency International, zamířili úředníci na realitní trhy v exotických zemích. Zde nabízejí české nemovitosti za stovky milionů korun.

Diplomaté prodávají sídla bývalých českých ambasád například ve Venezuele, Keni, Jemenu či Brazílii a Německu. Nejdražší položkou seznamu je bytový komplex v Berlíně.

Neprodávají se jen budovy, v Brazílii se například prodává také bazén za sto tisíc korun patřící k někdejšímu konzulátu.

Převážně se jedná o diplomatické mise, které za ostré kritiky opozice i byznysu vláda zrušila kvůli škrtům. Ministerstvo i sám ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se dlouho prodeji rezidencí a pozemků po celém světě bránili. Avšak jak ukázala analýza, stát na tom jenom tratil.

Okradené ambasády

Opuštěné a vzdálené ambasády ministerstvo neumí pronajímat, některé z nich dokonce padly do rukou zlodějů.

"Ministerstvo uzavřelo během posledních deseti let značný počet zastupitelských úřadů v zahraničí. Některé nevyužité budovy byly pronajímány, jiné byly bez využití. Po letech, kdy ministerstvo majetek drželo, si nechalo udělat analýzu a ukázalo se, že to stojí obrovské peníze," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Vít Kolář.

Seznam prodávaných nemovitostí má úřad na své webu. Jak už Aktuálně.cz informovalo, prodej ambasád souvisí také s plánem postavit nové velvyslanectví v USA. Tato výstavba má totiž vyjít na stamiliony korun, které v sešněrovaném rozpočtu nejsou k na takovou velkou stavbu k mání.

Vizualizace nové ambasády v USA.
Vizualizace nové ambasády v USA. | Foto: Chalupa Architekti www.chaa.cz

I když se ale Schwarzenbergovým úředníkům podaří diplomatické budovy prodat, není jisté, že peníze skončí v rozpočtu Černínského paláce. A tedy ani to, že by šly nakonec opravdu do Washingtonu. Jelikož jde o majetek ČR, peníze spadnou do státní kasy. Té na ministerstvu financí velí Schwarzenbergův klíčový politický spojenec a spolustraník Miroslav Kalousek.

"Finanční prostředky z prodejů nemovitostí jsou příjmem státního rozpočtu. MZV v této záležitosti osloví ministerstvo financí," sdělil Kolář.

"Nejsme typická realitka"

Prodeje nemovitostí probíhají prostřednictvím místních realitních kanceláří a vyřizují je zastupitelské úřady, pod které země bez českého velvyslance spadají. Například obchod ve venezuelském Caracasu tak mají na starosti čeští diplomaté v Brazílii.

Sporná Troja

Ministerstvo zahraničí kvůli úsporám neprodává jen majetek za hranicemi Česka.

V říjnu prodalo rozsáhlý komplex nemovitostí v Troji, bývalou diplomatickou čtvrť, firmě Magic Carpet, kterou ovládá spolumajitel Televize Prima Ivan Zach.

Největší výběrové řízení v režii Diplomatického servisu MZV ČR za poslední roky však provázely pochybnosti. Do tendru se přihlásil jediný zájemce, který byl ochoten zaplatit předepsanou stamilionovou částku. Nakonec Zachova společnost za lukrativní developerský komplex zaplatila 395 milionů.

Prodej koncem listopadu schválilo ministerstvo financí. Nicméně kritiku si za tento prodej diplomaté vysloužili od protikorupční organizace Transparency International.

Na soupisce prodávaného majetku jsou reality v Německu, Rumunsku, Moldávii, Bulharsku a Uzbekistánu.

Česko však opouští především rozvojové země v Jižní Americe a Africe. I ty jdou teď do nabídek exotických realitních kanceláří: majetek české diplomacie v Brazílii, Kolumbii, Uruguayi a Kostarice. V Africe pak v Keni, Kongu a Jemenu.

Nejde jen o samotné budovy, ale i o pozemky. Například v Bulharsku v hodnotě 35 milionů korun, v případě bývalého konzulátu v brazilském Rio de Janeiru i o bazén za sto tisíc korun.

Z ambasád rodinné vily

"Ministerstvo není typická realitka, která by uměla kvalitně pronajímat nemovitosti. Mnohdy je to velmi nákladné kontrolovat, jestli se nájemník k majetku chová dobře, nebo rychle zakročit, pokud se nechová dobře," dodává mluvčí diplomacie Kolář.

Podle něj byly některé opuštěné ambasády v zahraničí dokonce vykradeny.

Majetek je prodáván volně na realitních trzích v příslušných zemích, každá země má svá obchodní specifika. Jak se tedy ministerstvo brání případným přešlapům na cizím obchodním teritoriu?

Rušení ambasád kritizuje viceprezident Svazu průmyslu a obchodu Radek Špicar.
Rušení ambasád kritizuje viceprezident Svazu průmyslu a obchodu Radek Špicar. | Foto: Jan Langer

"Konzultace se vedou přes realitní kanceláře, případně i spoluprací s místními advokátními kancelářemi," vysvětluje Kolář. Češi se také prý radí s ostatními diplomaty působícími v té které zemi.

Asi u poloviny vypsaných prodejů je už nabídkové řízení ukončeno, to znamená, že ministerstvo má i kupce. Mezi nimi jsou místní podnikatelé, ale i soukromníci, kteří vily budou užívat k bydlení.

Samotné rušení ambasád kritizovala opozice. Úprk z rozvíjejících se trhů ale kritizují i čeští podnikatelé, kteří v době krize hledají odbytiště mimo krizí zmítanou Evropu.

"Mrzí nás, že ministerstvo zahraničních věcí své záměry s exportéry a zástupci podnikatelů nekonzultuje," říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Podle jeho informací české exportéry nejvíc 'bolelo' zrušení velvyslanectví ve Venezuele, která je považovaná za bránu na trhy Jižní Ameriky.

 

Právě se děje

Další zprávy