ČSSD stahuje logo oranžové růže. Neví, jestli jí patří

Martina Machová Martina Machová
2. 12. 2011 9:00
Narychlo se vrací k původnímu symbolu z přelomu století - rudé růži se zeleným stonkem
Lidový dům zjistil, že oranžová růže nepatří sociální demokracii.
Lidový dům zjistil, že oranžová růže nepatří sociální demokracii. | Foto: Jan Langer

Praha - Sociální demokraté nedobrovolně přišli o jeden ze svých symbolů z éry Jiřího Paroubka.

V posledních dvou dnech stahují logo oranžové růže ze všech svých materiálů a vrací se k původní rudé růži se zeleným stonkem, kterou používali v devadesátých letech a na přelomu tisíciletí.

Právníci Lidového domu totiž zjistili, že jim symbol posledních několika kampaní nepatří a pravděpodobně nikdy nepatřil. Vyplývá to z dopisu, který rozeslal zaměstnancům strany ústřední tajemník ČSSD Michal Kucián.

Informaci deníku Aktuálně.cz potvrdil i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Jsou to události, které vězí v době, kdy byl předsedou strany Jiří Paroubek, ústředním tajemníkem Jiří Havlíček a volebním manažerem Jaroslav Tvrdík," komentoval Sobotka objev úředníků Lidového domu. On sám byl v té době Paroubkovým zástupcem.

"Očekávám, že ústřední tajemník předloží zprávu vedení strany, jak vypadá právní pozice sociální demokracie," dodal.

Bývalý šéf sociálně demokratických kampaní Jaroslav Tvrdík vinu odmítá. Podle něj byla oranžová růže zaregistrována podle pokynů právníků Lidového domu, řádně zaplacena a současné zpochybňování jejího vlastnictví je jen pokus o obohacení se na úkor ČSSD.

Volební manažer se svým předsedou.
Volební manažer se svým předsedou. | Foto: Ondřej Besperát

Postupovali jsme správně

"Jsem přesvědčen, že ČSSD je majitelem tohoto loga a v případném soudním sporu to potvrdí i jeho tvůrce. Ze strany pana Horala a účelové firmy, která k tomu vznikla, se jedná o podvod a o snahu neoprávněně vydírat ČSSD," zaslal v SMS.

Stejně reagoval i někdejší ústřední tajemník socialistů Jiří Havlíček. I on tvrdí, že vše řádně zaregistroval, tak jak mu doporučili právníci. "Považuji to za pokus o podvod ze strany pana Horala a jeho firmy a snahu se obohatit na úkor sociální demokracie," uvedl.

Ústřední tajemník pak ve svém dopise zaměstnancům líčí, jak k fiasku s logem došlo.

"Přihlášku většiny grafických symbolů jako průmyslový vzor, které dodnes používá sociální demokracie, si v roce 2007 podala firma, jejíž jednatelé, respektive společníci pro ČSSD pracovali," píše ve svém dopise, který má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Jména firem a hlavních aktérů v něm nejsou. Deníku Aktuálně.cz se ale podařilo zjistit, že se jedná o společnost Trilabit a jejího někdejšího jednatele a společníka Jozefa Horala.

"Tato firma je přibližně 18. 8. 2011 prodala jiné firmě, která vznikla 10. 8. 2011, ano, o celých 8 dní dříve," pokračuje v líčení geneze problému.

V dopise pak zaměstnance a straníky informuje o tom, že se Lidový dům snaží vlastníky průmyslových zdrojů kontaktovat, byť zatím bez úspěchu.

Zároveň je informuje, že udělá vše pro to, aby minimalizoval škody, uchránil práva sociální demokracie a identifikoval viníky. "Přeci není možné, že se tak stalo jen tak," podotkl.

 

Právě se děje

Další zprávy