První pražská buňka ČSSD se postavila proti Hulinskému

Martina Machová Martina Machová
30. 11. 2011 13:55
Požadují, aby šéf pražské ČSSD rezignoval. Postavili se za Dienstbiera
Předseda ČSSD v Praze Petr Hulinský.
Předseda ČSSD v Praze Petr Hulinský. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - První místní organizace sociální demokracie se postavila za místopředsedu Jiřího Dienstbiera, který žádá odchod vlivného předsedy pražské ČSSD Petra Hulinského.

Jedna ze šesti místních organizací na Praze 7 během svého úterního jednání přijala usnesení, ve kterém Hulinského vyzývá k odstoupení. Zároveň k zaujetí stanoviska k dění uvnitř pražské ČSSD nabádá ostatní pražské místní organizace.

Ve svém prohlášení, které podepsala většina této dvacetihlavé místní organizace, píší, že nechtějí předsedu, který se během voleb schovává za mediálně známé tváře.

"Ať už za Petru Buzkovou, Martina Pecinu, či kandidáta na primátora Jiřího Dienstbiera," vyjmenovávají členové někdejší lídry pražských kampaní.

V případě Martina Peciny ovšem nemají jednoznačně pravdu. Původně měl být lídrem pražské kandidátky do Poslanecké sněmovny právě Hulinský, po zásahu někdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka musel uvolnit místo v té době populárnímu ministru Fischerovy vlády.

Svému pražskému lídrovi následně vyčítají uzavření koalice s ODS na pražském magistrátě, jež označují za "mesalianci s kmotry ODS", odměny, které pobíral ještě jako opoziční zastupitel za vlády ODS v městských firmách, i současné pochybnosti kolem fungování společností Spastic Handicap, a. s., a Spastic Handicap Agency, s. r. o., nebo nízké preference sociální demokracie v Praze.

Připomínají také, že pod vedením Hulinského dosáhli socialisté v hlavním městě jen 15,17 procenta hlasů, kdežto za jeho předchůdkyně Petry Buzkové to bylo 25,85 procenta hlasů. "Je to nejhorší výsledek v novodobé historii naší pražské organizace," komentují propad, jež považují za alarmující. Vychází přitom ze srovnání volebních výsledků do Poslanecké sněmovny z let 2002 a 2010. 

Podle odbojné stranické buňky pak Hulinský může i za nálepku "užitečných idiotů" pro zastupitele ČSSD, která na ně dopadla poté, co část ODS překreslila mapu pražské vlády a socialisty představované Hulinským odstavila.

Hulinského Praha

Zmiňovaná místní organizace z Prahy 7 patří k dlouhodobým kritikům poměrů v pražské ČSSD. Jejím místopředsedou je Jakub Landovský, syn herce Pavla Landovského a dlouhodobý spojenec Jiřího Dienstbiera v Praze.

Ten deníku Aktuálně.cz řekl, že prohlášení poslali asi patnácti stům pražských členů, přičemž reakce jsou zatím spíše kladné, i když se objevují i hlasy, které Hulinského podporují.

Obvodní organizace na Praze 7 ovšem prozatím zůstala v kritice Hulinského ojedinělá. "Řešili jsme to také s vedením obvodu a podobné výzvy jsme odmítli," řekl Aktuálně.cz předseda ČSSD na Praze 7 Karel Klíma.

Podle informací Aktuálně.cz zatím většina pražských organizací stojí za Petrem Hulinským a kroky jeho tradičního rivala Jiřího Dienstbiera bere jako akci solitéra.

 

Právě se děje

Další zprávy