Nečas: Šéf NKÚ Dohnal zneužívá svou neodvolatelnost

Domácí ČTK Domácí, ČTK
30. 11. 2011 12:58
Premiér se pustil do ostré kritiky prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu
Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Reuters

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) se pustil do ostré kritiky šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu. František Dohnal podle něj zneužívá fakt, že je prakticky neodvolatelný.

Předseda vlády na tiskové konferenci uvedl, že jeho kabinet by musel okamžitě opustit kterýkoliv ministr, který by byl obviněn ze stejného trestného činu, za který byl Dohnal zatím nepravomocně odsouzen.

Dohnal podle Nečase nadřazuje vlastní zájmy nad zájem NKÚ. "Upřednostňuje sebe před svou institucí. Znovu opakuji, on je v podstatě v situaci, kdy je neodvolatelný, nekritizovatelný, nepohnutelný," prohlásil předseda vlády.

V červenci soud v první instanci odsoudil šéfa NKÚ za zneužití pravomoci úředního činitele a vláda pak rozhodla, že jej nehodlá na svá jednání zvát. Kontrolní závěry úřadu tak vláda několik měsíců neprojednává.

"Kterýkoliv člen vlády v podobné situaci by dávno byl bývalý člen vlády," zdůraznil šéf koaličního kabinetu. Ministr by podle něj nemohl ve své funkci zůstat ani do rozsudku, odešel by "minimálně v okamžiku sdělení obvinění".

Prezident NKÚ František Dohnal
Prezident NKÚ František Dohnal | Foto: Ludvík Hradilek

Není to osobní spor, říká premiér

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) upozornila, že vláda nabírá v projednávání kontrolních závěrů NKÚ velké zpoždění. "Doufám, že resorty se jimi zabývají," řekla Peake. Na rozdíl od premiéra je ale přesvědčena o nutnosti ctít presumpci neviny a ani v Dohnalově případě prý není možné předjímat konečný verdikt soudu.

Koaliční skupina, která má řešit reformu NKÚ, se zatím nesešla. "O změnách způsobu rozhodování této instituce musíme rozhodnout opatrně tak, abychom nezasáhli do její nezávislosti," míní vicepremiérka. Obává se totiž radikálních změn, které vznikají v důsledku například nešťastného personálního obsazení některé instituce.

Nečas ve středu zdůraznil, že nejde o jeho osobní spor s šéfem kontrolního úřadu, ale o názor celé vlády. "Politika drzé čelo lepší než poplužní dvůr v tomto případě u vlády narazí," poznamenal premiér. Jedná se podle něj o "základní spor" Dohnala s vládou. Premiér také podotkl, že místo sebe může Dohnal posílat některého svého zástupce podobně, jako kdyby byl například nemocen.

Dohnal to ale odmítá. "Při jednání s vedoucím úřadu vlády panem Lubomírem Poulem jsem jej upozornil na ustanovení zákona o NKÚ, které stanoví, že 'Prezident úřadu řídí úřad a jedná jeho jménem navenek'. Více danou záležitost nebudu komentovat," sdělil Dohnal.

"My všechny vnitrovládní, meziresortní procedury kolem (kontrolních závěrů NKÚ) splníme, ale členové vlády považují - a já s nimi plně sympatizuji - těžko akceptovatelné, že by mohlo probíhat jednání o kontrolních závěrech a my se tvářili, že se nic neděje," řekl Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy