Kuba: Pozor na obnovitelné zdroje, lepší je Temelín

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 12. 2011 8:05
Rozhovor s novým ministrem průmyslu o tom, co bude prosazovat v čele resortu
Martin Kuba.
Martin Kuba. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nový ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) bude při dostavbě Temelína podporovat toho, kdo nabídne českým firmám víc práce.

"Budu preferovat stranu, která skutečně dokáže zaměstnat české lidi, přinést práci a tržby pro české firmy. Jestli to dokáže ruská, nebo americká strana, záleží na nich," řekl ministr v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

U obnovitelných zdrojů energie je zdrženlivější: "Jsme vázáni směrnicí EU. Ale pro mě je instalování dvou nových bloků jaderné elektrárny velmi dobrá zpráva."

A tvrdí, že by firmy s anonymními akciemi na doručitele neměly mít přístup k veřejným zakázkám. Zda podpoří nový zákon ministra Pospíšila, který chce nezaknihované akcie na doručitele zrušit, se ještě rozhodne.

"Důležitý pro mě bude názor pana ministra Pospíšila a pana premiéra," říká ministr Kuba.

Směr Asie

A.cz: Chcete se orientovat na export do zemí mimo EU. Jak to chcete prakticky provést?

My máme dvě třetiny HDP navázány na vývoz, který z 80 procent směřujeme do Evropské unie. Musíme vstoupit do zemí, které jsou v jiné fázi ekonomického cyklu - do jihovýchodní Asie nebo do zemí, jako je Brazílie, Rusko, Indie, Čína. Tam trhy fungují jinak, tam musí být naše ministerstvo tahounem obchodu a otevírat tam příležitosti.

A.cz: Prostřednictvím nějakých emisarů?

Tady se bavíme o ekonomické diplomacii. Pro české firmy je klíčové dostat se rychle k informacím o trhu.

A.cz: Ale vy určitě víte, že kolem toho byly spory ministerstev průmyslu a zahraničí - a k ničemu se úředníci nedobrali...

Tak. A tady musím říct, že jedna z mých priorit je vydefinovat klíčové oblasti, kde trhy mají rozvojový potenciál, a vyřešit, jakým způsobem tam budeme mít odpovídající zastoupení. Ať už to bude forma řekněme honorárních konzulů, nebo našich zástupců nominovaných třeba ve spolupráci s CzechTradem.

A.cz: A už jste o tom mluvil s ministrem zahraničí?

Ještě ne, v téhle chvíli.

Dostavba Temelína je dobrá zpráva.
Dostavba Temelína je dobrá zpráva. | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Proto se na to ptám...

Zaráží vás můj entusiasmus? Zatím se nacházím v této fázi.

Obnovitelné zdroje ano, ale...

A.cz: Pokud mluvíme o dostavbě Temelína, prohlásil jste, že musí zajistit práci českým firmám a vytvořit pracovní místa. Znamená to tedy, že preferujete ruskou stranu před americkou? Americká strana slibuje pracovní místa spíše u sebe doma, ruská spíše tady...

Zatím jsem z médií zaznamenal, že ruská strana se snaží komunikovat s českými firmami o systému dodávek a podobně. Nechci říct, že preferuji tu, či onu. Budu preferovat stranu, která skutečně dokáže zaměstnat české lidi, přinést práci a tržby pro české firmy. Jestli to dokáže ruská, nebo americká strana, záleží na nich.

A.cz: Takže budete čekat, zda americká strana dá podobné nabídky?

Myslím, že by tu měl být jasný signál české vlády, co očekává, a nabídky by se tomu měly maximálně přizpůsobit.

A.cz: Jaký důraz chcete klást na obnovitelné zdroje?

V této chvíli jsme vázáni směrnicí EU, procentem, kterého je třeba dosáhnout. Pro mě je důležité, aby byl energetický mix nastaven tak, aby dokázal zachovat energetickou stabilitu a nezávislost České republiky a především udržel energii na konkurenceschopných vstupech. Pro mě je tedy z krátkodobého pohledu instalování dvou nových bloků jaderné elektrárny velmi dobrá zpráva.

S čerpáním eurodotací spokojen

A.cz: Když se podíváme na vaši minulost - na eurodotace v jižních Čechách: jste spokojen s jejich čerpáním?

Relativně ano. Je to samozřejmě vázáno na regionální program NUTS Jihozápad, který si nese svoje komplikace.

A.cz: Byl zastaven...

On už běží. Tam byly problémy, které se napravily, dotace se čerpají, napravili jsme pochybení, která nám byla vyčítána, byť je to složitější příběh. Ale když to zjednoduším: běží. Policie ukončila vyšetřování, které skončilo obviněním dvou úředníků, jimž policie něco vyčítá.

A.cz: Co problém s prohloubením Vltavy? Evropská komise řekla, že neproplatí 1,5 miliardy z celkových 2,5 miliardy. Kdo to zaplatí teď?

Krajský úřad se na tom nijak nepodílel, je to stavba ministerstva dopravy financovaná z operačního programu Doprava. Já si třeba myslím, že se měla stavět dálnice a ne hrabat Vltava. O tom jsem jako Budějovičák přesvědčen.

A.cz: Kritika některých jihočeských starostů směřovala i k tomu, že hodně eurodotací šlo do Hluboké...

To je množstvím podaných projektů, Hluboká jich podala hodně. Příklad: Plzeňáci říkali: my máme míň. No jo, ale my v jižních Čechách jsme byli mnohem víc připraveni. To je o tom. Někdo podal tisíc žádostí a uspěl stokrát a někdo podal sto a uspěl osmdesátkrát. Proto je na tom v absolutních číslech Hluboká líp, i když procentuálně třeba ne.

Věci veřejné se přecenily.
Věci veřejné se přecenily. | Foto: Vojtěch Marek

Zrušení anonymních akcií? Uvidíme

A.cz: Na řadě projektů se podílely firmy s anonymními akciemi na doručitele. Nevadí vám to?

My jako politici jsme nikdy nevybírali projekty. My jsme jeden z regionálních operačních programů, kde jsme naprosto oddělili model hodnocení od politiků, nerozhodovali jsme, jen jsme na závěr schvalovali seznam předložených projektů, které byly obodovány. Hodnocení probíhalo mimo.

A.cz: Když se ale vrátím k akciím na doručitele: budete ve vládě hlasovat pro zákon, který je zruší?

Co dokážu posoudit: neměly by se takové firmy podílet na veřejných zakázkách. Firmy, které pracují pro veřejný sektor, by měly mít transparentní skladbu majitelů.

A.cz: Do vlády ale jde zákon, který má rušit všechny nezaknihované akcie, anonymita by skončila. Zvednete pro něj ruku?

Důležitý pro mě bude názor pana ministra Pospíšila a pana premiéra. Teď jsem vysvětloval svůj postoj, že by se takové firmy neměly podílet na veřejných zakázkách.

Vláda je funkční, ale VV se přecenily

A.cz: Jak vidíte vládu a koalici?

Vláda je dnes jediným funkčním uskupením, které dokáže nést reformní kroky, které Česká republika potřebuje. Koalice není o tom, že si vybíráte, s kým se vám dobře žije, je o nějakém sňatku z rozumu, který určují voliči.

A.cz: A funguje tento sňatek z rozumu?

Já jsem přesvědčený, že si s sebou nese řadu bolestí, ať už jsou to některé nešťastné kroky Věcí veřejných, které přecenily své zkušenosti a schopnosti, nebo ať už to jsou některé problémy, které si nese ODS svými členy ve vládě. Ale přesto jsem přesvědčen, že vláda a současná koalice funguje natolik, že dokáže prosazovat reformní kroky. Tato vláda by neměla být soutěží o procenta popularity, ale měla by být zodpovědná k politice tohoto státu...

A.cz: Ale blíží se nám volby, takže popularita bude pro každou z koaličních stran nutná...

Bude důležitá, zda uspějí, či neuspějí v krajských volbách. Ale já preferuji zodpovědnou politiku.

 

Právě se děje

Další zprávy