Nová tvář NS-LEV 21 Holišíková: Nejsem ve střetu zájmů

Martina Machová Martina Machová
27. 11. 2011 21:35
Místopředsedkyně Paroubkovy nové strany se i profesně zabývá důchody
Místopředsedkyně nové Paroubkovy strany Tereza Holišíková.
Místopředsedkyně nové Paroubkovy strany Tereza Holišíková. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jejím tématem je důchodová reforma. Právě přes ni vedla její cesta k Jiřímu Paroubkovi a sjednávání důchodového pojištění ji i živí.

Téměř třicetiletá Tereza Holišíková je novou tváří Národních socialistů - Levice 21. století.

"Můj hlavní cíl v politice je říkat pravdy nahlas a bojovat za důchodovou reformu. Co se bude dít za půl roku, uvidíme," líčila své plány na sobotním sjezdu strany krátce poté, co si ji Jiří Paroubek vybral do nejužšího týmu.

V rozhovoru s redaktorkou Aktuálně.cz přiznala, že penzijní reformou se zabývá i profesně - pracuje totiž ve společnosti HMI, která patří do skupiny německé pojišťovací skupiny Ergo, věnující se důchodovému pojištění.

Střet zájmů?

Podle lidí z oboru nemá tato pojišťovna v Česku zásadní vliv, nicméně upozorňují, že má k dispozici značný zahraniční kapitál. Sama Holišíková je podepsaná pod prezentacemi jednoho z jejích produktů, zaměřeného na rizikové profese, jako jsou záchranáři, hasiči nebo policisté. Spolupracuje přitom s jejich odbory.

Podle novopečené místopředsedkyně o střet zájmů nejde. "Díky tomu, co dělám, mám přehled o tom, co se kolem důchodové reformy odehrává a jak je to špatně," tvrdí s tím, že další výhoda je, že může porovnávat s praxí například v Německu.

Odmítá přitom, že by mohla být trojským koněm, přes kterého by její zaměstnavatel mohl v případě úspěchu ve volbách ovlivňovat podobu důchodové reformy.

"Chci dát šanci všem pojišťovnám, aby se o klienty mohly poprat, a ti pak měli co nejlepší podmínky. Nemíním upřednostňovat jednu," uvedla. Obavy prý nemá ani z toho, že by na ni její zaměstnavatel mohl tlačit. "Má pracovní smlouva je napsaná tak, že k tomu nedává šanci," zdůrazňuje.

Pražská linka do ČSSD

Nová tvář strany Jiřího Paroubka není úplným politickým nováčkem. Od roku 2000 byla členkou ČSSD v Praze 10. Podle pamětníků z pražské ČSSD se do stranického života příliš nezapojovala. Na rozdíl od svého otce Daniela Bernarda.

Ustavující sjezd národních socialistů.
Ustavující sjezd národních socialistů. | Foto: Ludvík Hradilek

Ten působil jako tajemník okresní organizace na Praze 10, kterou ovládá Paroubkův dlouholetý pražský rival Petr Hulinský, a jednu z nejvlivnějších stranických buněk zastupoval i v širším vedení strany - tedy ústředním výkonném výboru.

Za sociální demokraty seděl v letech 2002 až 2006 na místní radnici, později se s nimi ale rozkmotřil a vzápětí vystřídal hned několik dalších polických stran.

Paroubkovi muži

Paroubkovi se podařil ještě jeden úlovek. Od soboty totiž může říkat, že sedí ve dvou krajských zastupitelstvech.

V Ústeckém kraji se může pochlubit hned třemi zastupiteli. Kromě rodinného přítele Petra Bendy se mu podařilo získat i někdejšího sociálního demokrata Aleše Kassala. Ten sice původně tvrdil, že ze sociální demokracie neodchází, nicméně v pátek zaslal krajskému vedení dopis na rozloučenou a nechal se zvolit do vedení Paroubkovy partaje.

Třetím "lvem" na ústeckém hejtmanství se stal Mirko Bernas, který uspěl v posledních krajských volbách pod hlavičkou Severočechů.cz.

Krátce poté ovšem vypověděl svým někdejším spojencům služby a pomohl vzniknout vládě ODS a ČSSD. Sám se následně stal krajským radním a z funkce byl sesazen až společně s Petrem Bendou.

Místopředsedové byli zvoleni rozhodnutím lídra.
Místopředsedové byli zvoleni rozhodnutím lídra. | Foto: Ludvík Hradilek

Liberecká svatba s Paroubkem

Své akvizice má Paroubek i v sousedním Libereckém kraji. Místní sociální demokracii totiž opustil spolu se svými lidmi někdejší náměstek libereckého primátora Jiřího Kittnera Ivo Palouš, který nyní působí v libereckém hejtmanství jako zastupitel.

Socialisté s tichou podporou komunistů zde přitom mají jen těsnou většinu a v případě nepřítomnosti jen dvou lidí můžou jen stěží cokoli prohlasovat.

V liberecké ČSSD Palouš představoval křídlo, které se v roce 2006 dohodlo s místní ODS na velké koalici na magistrátu. Postupně ale ztratil vliv a stěží uhájil alespoň volitelné místo v kraji. V roce 2006 mu byl tehdejší šéf sociální demokracie dokonce na svatbě za svědka.

K Paroubkovi přešla i další postava místní politické scény - Petr Preisler, který opustil sociální demokracii na protest proti vyškrtnutí jeho spolupracovníka Michala Vereščáka z kandidátky do Poslanecké sněmovny.

Liberečtí socialisté tvrdili, že se obávali jeho vazeb na libereckou ODS, a označili jej za pravděpodobného přeběhlíka. Jejich oponenti hovořili o strachu, že by Vereščák mohl přeskočit do sněmovny díky preferenčním hlasům - spolu s Preislerem totiž vedl osobní kampaň.

 

Právě se děje

Další zprávy