Povede nás bratr Paroubek, rozhodli členové LEV21

Martina Machová Martina Machová
26. 11. 2011 11:30
Delegáti ustavujícího sjezdu zvolili do vedení i poslance Šlégra
Jiří Paroubek je opět předsedou strany
Jiří Paroubek je opět předsedou strany | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Expředseda sociální demokracie Jiří Paroubek se podle očekávání stal oficiálním lídrem svého nového politického subjektu Národní socialisté - Levice 21. století.

Na ustavujícím sjezdu pro něj zvedlo ruku 233 delegátů, dva se hlasování zdrželi.

Jiří Paroubek byl jediným kandidátem na předsedu nové partaje, která pohltila většinu členstva ČSNS2005.

Podle člena přípravného výboru Jaroslava Krále jde jen o Paroubkův návrat domů. "Bratr Jiří Paroubek je socialistou tělem i duší, což prokazuje celým svým životem," odůvodňoval před hlasováním volbu. Připomněl přitom, že kandidát už v 18 letech, tedy v sedmdesátých letech, vstoupil do Československé strany socialistické.

Zároveň vyzdvihl jeho praxi z vedení silné a úspěšné parlamentní strany. "Dovede nás do parlamentu a do vlády," pojmenoval Paroubkovy přednosti. 

Stejnou podporu jako Paroubek získali i noví členové předsednictva, o kterých se hlasovalo v zápětí.

Předseda i jeho spolupracovníci byli svoleni jednomyslně
Předseda i jeho spolupracovníci byli svoleni jednomyslně | Foto: Ludvík Hradilek

Paroubkovi muži a ženy

V jednom bloku se tak stali jeho členy například někdejší místopředsedové národních socialistů Přemysl Votava a Stanislav Palša, ústřední tajemník ČSNS2005 Jaroslav Andres, Paroubkův rodinný přítel a někdejší předseda severočeské ČSSD Petr Benda, teplický poslanec zvolený za ČSSD Jiří Šlégr, ale i Blanka Vrbová, někdejší členka širšího vedení sociální demokracie nebo Mirko Bernas, bývalý radní v ústeckém kraji, který pomohl tamní ODS a ČSSD vytvořit vládní koalici v hejtmanství.  

Stanislav Palša, který poslední dva týdny vedl ČSNS2005 se následně stal místopředsedou strany, další místopředsedkyní byla vybrána Tereza Holišíková a Jiří Šlégr. Jaroslav Andres pak pokračuje ve funkci ústředního tajemníka. Podle stanov si může předseda strany libovolně zvolit až šest nejbližších spolupracovníků z předsednictva, aniž by potřeboval další souhlas delegátů či členstva.

Jiří Paroubek následně delegátům sdělil, že se hodlá postavit do čela krajské kandidátky NS-LEV21 v Ústeckém kraji. "Předpokládám, že tam budeme úspěšní. Chceme rozbít zdejší mocenský monopol ODS a ČSSD," zdůraznil.

Členem vedení se stal i Jan Obst, někdejší šéf Českomoravského fotbalového svazu, který řídil uvodní část jednání.

Podle členů ČSNS je Paroubek narcis, tak mu donesli narcisy
Podle členů ČSNS je Paroubek narcis, tak mu donesli narcisy | Foto: Ludvík Hradilek

Kdo tu je národní socialista

Sjezd Paroubkovy nové partaje se ovšem ani v sobotu ráno neobešel bez přítomnosti jeho odpůrců. Před Obecním domem v Praze, kde se jednání symbolicky koná, se vystřádali extrémisté i zástupci konkurenčních stran, jež se programu národních socialistů rovněž hlásí.

Skupinku asi deseti lidí s transparenty Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), na kterých upozorňovali, že skuteční národní socialisté jsou u soudu, vystřídali zástupci České strany národně sociální (ČSNS), kteří expředsedu sociální demokracie nařkli, že jako "zkrachovalý levičák" krade národně sociální program.

K Obecnímu domu dorazil i vyloučený předseda ČSNS 2005 Karel Janko, jenž byl pro odpor se sloučením strany, kterou pomáhal zakládat, s Paroubkovým projektem sesazen a vyloučen.  

Při vstupu na jednání národních socialistů pak byly kontrolovány i občanské průkazy.

 

Právě se děje

Další zprávy