Už žádná Mostecká. Další kauzy si chce vláda ohlídat

Domácí ČTK Domácí, ČTK
25. 11. 2011 22:50
Kontroverzní privatizace včetně Škody a OKD si vláda projde dřív, než budou promlčeny
Karolína Peake a Petr Nečas.
Karolína Peake a Petr Nečas. | Foto: Jan Langer

Praha - Vicepremiérka Karolína Peake (VV) a premiér Petr Nečas (ODS) se dohodli na schůzce ministrů, kde by se měly probírat některé kontroverzní privatizace z let 2002 a 2003, u nichž případně končí desetiletá promlčecí lhůta.

Vicepremiérka to v pátek oznámila v tiskové zprávě. Konkrétní termín jednání podle ní ale zatím stanoven nebyl.

Před týdnem se někteří členové vlády a státní zástupci sešli kvůli privatizaci Mostecké uhelné společnosti (MUS), kterou po letech před švýcarský soud dostali tamní vyšetřovatelé. Dohodli se, že se ČR přihlásí k penězům, které Švýcaři zajistili v rámci vyšetřování. Podle dřívějších informací jde v přepočtu celkem o více než 12 miliard korun.

Peake chce předejít dalšímu promlčení

Na další schůzce by se podle Peake měla řešit nejen tato problematika, ale i další "významné kauzy", jako je privatizace Škody Plzeň nebo Ostravsko-Karvinských dolů (OKD).

"Tyto případy privatizace jsou datovány mezi léta 2002 a 2003, chýlí se tedy ke konci desetiletá promlčecí lhůta. Je důležité co nejrychleji jednat, aby škoda státu byla co nejmenší," připomněla Peake.

Při zachování nezávislosti orgánů činných v trestním řízení je podle ní třeba zajistit, aby nebyly promarněny příslušné procesní lhůty a aby vyšetřovatelé pro svou práci měli veškeré podmínky.

Deník Právo v pátek v souvislosti s kauzou MUS informoval o tom, že Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) ve čtvrtek odeslalo ministerstvu financí analýzu s tím, že České republice byla v souvislosti s obchody s akciemi MUS způsobena škoda.

"Její přesnou výší jsme se nyní nezabývali, nicméně věříme, že na základě našich podkladů bude ministerstvo financí schopné ve spolupráci s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových tyto nároky specifikovat a následně i uplatnit," řekl Právu šéf VSZ Stanislav Mečl.

"Sekera" po Mostecké je dědictví Zemanovy vlády

Foto: Ludvík Hradilek

Deník zároveň uvedl, že materiály, které si k privatizaci MUS nechala vypracovat česká policie, způsobenou škodu zpochybňují. Tržní hodnota akcií byla prý totiž v době prodeje menšinového podílu státu v roce 1999 nižší, než za jakou ji stát prodal. Vláda Miloše Zemana prodala více než 46 procent akcií za 650 milionů korun.

"Pracovali jsme s verzí, která je předmětem obžaloby ve Švýcarsku, a z té lze na vznik škody usuzovat," vysvětlil dnes ČTK Mečl. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v pondělí uvedl, že jakmile státní zastupitelství sdělí, jak byla Česká republika poškozena, ministerstvo vypracuje žalobu, a připojí se tak k trestnímu řízení ve Švýcarsku.

Státní zastupitelství v dopisu adresovaném ministerstvu financí podle Mečla shrnulo údaje od Švýcarů, které mohou být podkladem pro uplatnění nároku na náhradu škody, a upřesnilo další možný postup.

"Vzhledem k měnící se švýcarské legislativě jsme především doporučili, aby další postup českého státu byl konzultován s právním zástupcem znalým švýcarského práva," uvedl Mečl.

MUS, Appian, Škoda, ČEZ…

Minulý týden v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes (MfD) uvedl, že Švýcaři v minulosti Česku doporučili, aby si ve Švýcarsku stanovilo právního zástupce. Kalousek (TOP 09) koncem minulého týdne Lidovým novinám řekl, že ministerstvo švýcarského právního zástupce nepotřebuje a návrh označil za "alibismus žalobců".

Premiér Nečas pak nicméně oznámil, že si česká strana švýcarskou právní kancelář najme.

V souvislosti s vyšetřováním privatizace MUS a v té souvislosti toků peněz kolem firmy Appian zjistila švýcarská policie možnou korupci při prodeji Škody Plzeň, uvedla MfD.

Podle švýcarských detektivů poslala Appian za poradenství při prodeji Škody 150 milionů korun tajemné firmě sídlící na Britských Panenských ostrovech a část jich pak zřejmě skončila jako korupční peníze v Česku.

Podle MfD Švýcaři už před rokem požádali VSZ, aby jim rozdělení podezřelých 150 milionů korun pomohlo rozklíčovat. Podezření, že mohl mít z privatizace prospěch, ulpělo i na bývalém šéfovi ČEZ Martinu Romanovi. Dříve totiž Škodu vedl a po jeho přestupu do ČEZu od něj Škoda dostávala miliardové zakázky.

 

Právě se děje

Další zprávy