Šéfa průmyslu Kubu žalují energetici o náhradu škody

Martina Machová Martina Machová
24. 11. 2011 13:00
Podle novopečeného šéfa průmyslu jde jen o nátlakovou akci
Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba
Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba | Foto: Jan Langer

Praha, České Budějovice - Nový ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) má na krku žalobu, že svým rozhodnutím způsobil škodu v řádech desítek milionů českobudějovické teplárně.

Její minoritní vlastník společnost Forum Energy se totiž obrátila na soud s požadavkem náhrady škody ve výši 63 milionů korun, která měla vzniknout teplárně zrušením odkaliště v Hodějovicích, kam byl ukládán odpad vzniklý výrobou tepla.

Zaplatit ztrátu mají lidé, kteří seděli v době rozhodování ve vedení teplárny. Mluvčí společnosti Forum Energy Giuliano Gianetti deníku Aktuálně.cz potvrdil, že mezi žalovanými je i nedávno jmenovaný ministr.

"Vzhledem k tomu, že nemáme v současnosti informace o tom, zda příprava tohoto projektu spadala do jeho působnosti, nebudeme komentovat jeho roli v této investici před vyjádřením soudu v této věci," napsal v reakci na dotaz Aktuálně.cz.

Ve své odpovědi navíc naznačil, na koho žaloba míří primárně.

"Investice proběhla za dozoru tehdejšího a současného primátora Juraje Thomy jako předsedy dozorčí rady společnosti a za působení Zdenka Blažka, jako předsedy představenstva a zároveň generálního ředitele teplárny, který na rozdíl od dalších členů představenstva byl pracovněprávním poměru se společností Teplárna České Budějovice a za tuto investici primárně zodpovídal," dodal.

Kuba spolu s Thomou byly členy orgánů společnosti za město, které drží 80 procent akcií teplárny. Dalších 18 procent patří právě společnosti Forum Energy, zbylá dvě procenta pak drobným akcionářům. 

V současnosti ještě nebyl soudem určen termín projednávání. Podle mluvčího společnosti Forum Energy je totiž spor o to, kdo má zaplatit soudní poplatky.

Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma
Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma | Foto: Město České Budějovice

Forum Energy žaluje

Otázka se ovšem vznáší nad samotným záměrem, proč minoritní vlastník vedení teplárny zažaloval. "Podali jsme ji jako správní hospodáři. Peníze nepůjdou nám, ale teplárně," zní oficiální vysvětlení z Forum Energy.

Sám Kuba ovšem hovoří o tom, že jde o politikum, které je součástí sporů mezi městem a minoritním akcionářem.

"Považuji to za naprosto nesmyslné. Žaloba je na bývalé politiky i ty ze současné koalice, tak to ukazuje na to, že jde o tlak Forum Energy, na to, aby s ní bylo ze strany města jednáno," komentoval žalobu ministr.

"Mám informace, že jednání váznou," dodal s tím, že on do nich již nemá jak zasahovat, protože se ODS loni po komunálních volbách ocitla v opozici. V současnosti není prý ani schopen říci, jak se na rozhodnutí podílel, přislíbil ovšem, že podrobnosti dohledá. "Je to pět let," obhajoval se.

Podle zdrojů obeznámených se situací v jižních Čechách to ovšem vypadá, že Kuba spadl do pasti připravené na jeho někdejšího spolustraníka Juraje Thomu. Ten v ODS skončil poté, co byl na pokyn Kuby odvolán z čela českobudějovické radnice. Nyní je opět primátor, nicméně za jiný politický subjekt - Občané pro Budějovice.

Žaloba byla podána 27. října letošního roku, tedy v době, kdy se o Kubově angažmá na ministerstvu průmyslu ani neuvažovalo.

Forum Energy byla podle obchodního rejstříku založena v roce 2007 jako společnost s ručením omezeným. Tehdy ji vlastnila společnost Imperial Petroleum Limited se sídlem v Londýně. V červenci roku 2008 změnila majitele a podle obchodního rejstříku ji získala společnost GBE Exploration PTY LTD se sídlem v Austrálii.

V září 2009 společnost opět změnila vlastníka. Stal se jím GAS Investment LTD, kterému společnost patří dodnes. Ve stejnou dobu změnila společnost Forum Energy i sídlo.

 

Právě se děje

Další zprávy