O koalici v Praze rozhodne za TOP 09 kníže a Kalousek

Jan Němec (redaktor) Sabina Slonková, Jan Němec (redaktor)
23. 11. 2011 13:07
Oficiální jednání mezi TOP 09 a ODS o budoucí vládě nad Prahou začnou ve čtvrtek
"Velká dvojka"
"Velká dvojka" | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Oficiální vyjednávání o nové pražské koalici začne mezi TOP 09 a ODS ve čtvrtek. Už teď je ale jasné, že poslední slovo budou mít předseda strany Karel Schwarzenberg a jeho první místopředseda Miroslav Kalousek.

Mandát dostali v úterý od předsednictva strany, Aktuálně.cz to potvrdily zdroje blízké vedení.

Toto rozhodnutí ukazuje, za jak významná teď pražská jednání TOP 09 považuje.

"Přímo vyjednávací tým bude stejný jako před rokem," sdělil Aktuálně.cz předseda pražské TOP 09 František Laudát. Spolu s ním budou tedy s ODS a ČSSD vyjednávat ještě lídr kandidátky Zdeněk Tůma a předseda zastupitelů TOP 09 Tomáš Hudeček.

Být po ruce a radit

"Rozhodnou si to v Praze, nejsem žádná ´věrchuška´," říká Karel Schwarzenberg. I zdroje z vedení TOP 09 opakují, že Schwarzenberg a Kalousek mají pražské TOP 09 "být po ruce a radit".

Faktem ale je, že případnou dohodu o koalici v Praze už teď podle mandátu, který "velká dvojka" od předsednictva TOP 09 dostala, nemusí schvalovat předsednictvo strany, stačí slovo předsedy a prvního místopředsedy.

Vyjednávací pozice zatím nechce ani jedna ze stran - tedy ODS, TOP 09 ani ČSSD - prozrazovat.

Cíl? Obejít kmotry...

Přestože oficiálně pražská "topka" mluví o Tůmovi jako o jediném možném kandidátovi na primátora v nové koalici, není z hlediska TOP 09 vyloučena ani varianta, že by se vítěz loňských voleb v Praze i vzdal místa primátora a požadoval od ODS jen většinu v radě.

"To vůbec není vyloučené, pro nás je důležitější obejít pražské kmotry," potvrdil tuto možnost dobře informovaný zdroj.

Nepřímo to potvrdil v úterý i sám předseda Schwarzenberg: "To si musí dojednat pražští, oni se znají s primátorem Svobodou, zdá se, že umí spolupracovat. A rozumíte, když Tůma je s tím srozuměn, tak zajisté v tom nebudu překážet."

Právě o vyšachování pražských "kmotrů" totiž ve hře o pražskou radnici jde zřejmě především.

Jak už Aktuálně.cz napsalo, vypovězení koaliční smlouvy mezi ODS a ČSSD sondoval už před dvěma měsíci současný primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Lidé kolem pražského lídra ODS Borise Šťastného spojení s klíčovou postavou pražské politiky Tomášem Hrdličkou se o primátorově aktivitě ale dozvěděli a rozhodli se ho předběhnout.

Svoboda se chystal vyhlásit novou soutěž o veřejnou zakázku na svoz komunálního odpadu, zastavit už léta kontroverzní projekt čističky odpadních vod v Praze-Troji či rozložit do delšího času nákup tramvají pro Prahu. Právě to podle našich zdrojů jeho protihráčům vadilo.

Svobodova role na šachovnici

"Na rovinu: na konci je samozřejmě koalice bez Bohuslava Svobody," řekl redakci otevřeně jeden z vlivných lidí, kteří současné dění ovlivňují. V tomto případě opět koalice s ČSSD.

To, že se hraje možná hlavně o jeho hlavu, nepopírá ani Svoboda: "Je samozřejmě možné, že jsem primátor, který někomu překáží."

Ani v případě primátora Svobody ale není jasné, zda mu šlo skutečně o koalici s TOP 09.

"Nešlo mu primárně o to, aby vládl s TOP 09. Jeho hlavním cílem bylo odstřihnout kmotry od vlivu na magistrátní politiku a veřejné zakázky," uvedl zdroj detailně obeznámený s primátorovou taktikou.

Právě proto zůstává zatím TOP 09 ostražitá. Pokud by ale skutečně nabídla ODS křeslo primátora - a to pro Bohuslava Svobodu, bylo by pro ODS o něco těžší vysvětlovat, proč nakonec koalice s "topkou" nevyšla. Boris Šťastný totiž oficiálně stále podporuje Svobodu v čele radnice.

 

Právě se děje

Další zprávy