Vnitro nemá dost důkazů na pozastavení činnosti KSČM

ČTK ČTK
18. 11. 2011 18:33
Úřad chce stranu dál sledovat
Foto: Jan Langer

Praha - Ministerstvo vnitra nezískalo ani s pomocí expertů a zpravodajců dostatek závažných materiálů k tomu, aby připravilo návrh na pozastavení činnosti Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM).

Přesto se ale stranou chce dál zabývat a chce ji sledovat. Vyplývá to z materiálů, které by měla ve středu projednat vláda. Kabinet ministrovi vnitra v červenci uložil, aby návrh na pozastavení činnosti komunistů do konce října vypracoval.

Vnitro oslovilo čtyři experty na extremismus a nechalo si od nich udělat analýzy. Ani jeden posudek pozastavení činnosti nedoporučuje. Odborníci se shodli na tom, že není možné činnost politické strany omezovat, pokud neohrožuje demokratický systém a práva a svobody občanů v budoucnu.

BIS důkazy nedodala

Podle zprávy pro vládu tak nestačí předpoklad, že by nynější komunistická strana mohla opakovat zločiny své předchůdkyně, kdyby k tomu měla někdy příležitost. Ministerstvo se obrátilo i na Bezpečnostní informační službu, zda nemá poznatky o protiústavní činnosti komunistů. Odpověděla, že nemá.

"Ministerstvo tedy ani za pomoci externích subjektů a zpravodajských složek nezískalo dostatek relevantních materiálů, které by jakýmkoli způsobem odůvodňovaly právní postup vlády vůči KSČM, a které by tedy vůbec umožňovaly vypracovat návrh na pozastavení činnosti KSČM," píše vnitro ve své zprávě.

Komunisty chce ale dál sledovat. Navrhuje také několik úkolů, které by měly jednotlivé resorty a instituce provést.

 

 

Právě se děje

Další zprávy