Babiš: Chce k nám přejít stínový ministr. Kdo? Neřeknu

Karel Toman
21. 11. 2011 11:08
Cítím zodpovědnost vůči lidem, říká miliardář v obsáhlém rozhovoru pro Aktuálně.cz
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Do Centra pohybové medicíny Pavla Koláře vpluje energický elegán s pichlavýma očima. Muž, jehož firmy zaměstnávají 28 tisíc lidí. Letos mu za tři čtvrtě roku vydělaly osm miliard.

V salonku moderní budovy, kterou nechal postavit, je ho okamžitě plno. Během focení novináře žoviálně lanaří do své iniciativy ANO 2011. Když se konečně usadí, opře pravačku přes opěradlo sousední židle v bílé kůži. Na vnitřní kapse obleku se objeví dvě vyšité iniciály: AB.

Jako úspěšný byznysmen se Andrej Babiš médií stranil. Co se dal na politiku, je ho naopak všude plno.

Ve  velkém třídílném rozhovoru, který Aktuálně.cz poskytl, se mimo jiné můžete přesvědčit, jak se v Babišovi tyto dvě polohy vzájemně sváří. Zvlášť když dojde na nepříjemné otázky z jeho minulosti.

"Pořád o mně píšou nějaké lži, tak se nedivte, že jsem toto… "Unavený?" "Nejsem unavený, jsem naštvaný, protože je na mě vyvíjen stále velký tlak ze všech stran."

Peprné slovo z této pasáže nakonec vypadlo. Pověsti ale nelžou, Babišův slovník je místy ostrý jako břitva.

A.cz: Už jste dostal poštou zlomenou tužku nebo nábojnici?

Ne. Ale včera manželce v O2 areně ukradli mobil.
 
A.cz: Nebylo to jen dílo náhodného kapsáře?

Nevím, byla tam i peněženka a tu nevzali.

A.cz: Víte, proč se ptám? O velké korupci v Česku jste začal mluvit otevřeně jako nikdo předtím.

Já jen začal říkat nahlas to, co se tady říká potichu.

A.cz: Opakovaně jste ale taky prohlásil, že kvůli tomu máte strach, že skončíte za mřížemi jako Chodorkovskij, nebo že vás dokonce někdo zastřelí. To byla marketingová nadsázka kampaně ANO 2011, nebo jste to myslel vážně?

To jsem říkal s nadsázkou. Když ale člověk vidí, jak tady funguje to, co paní (bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie) Benešová nazvala justiční mafií, jak státní zástupci spouští a zastavují procesy, jak zastavují trestní stíhání, tak se samozřejmě vyloučit nedá nic. Právě proto jsem v Otázkách Václava Moravce paní Karolínu Peake vyzval, aby vystoupila z Věcí veřejných, založených agenturou ABL. Ta agentura se měla prostřednictvím strany VV dostávat k lukrativním státním zakázkám. Jsme v Praze 11, kde ABL sledovala dokonce i děti, jejich tátu pak "někdo" zmlátil.

Člověk zkrátka vidí, že se korupce rozlezla opravdu všude, takže vyloučit se nedá nic. A ta tahanice o státní zastupitelství? Kde někdo říká, kdo smí být pověřený a kdo ne? Umím si představit, že když paní Peake bude ministryní spravedlnosti, bude jí tam pan superguru Bárta říkat, kterého státního zástupce má jmenovat, kterého ne a koho ti státní zástupci mají obžalovat a koho ne. 

Všeho, čeho jsem chtěl, už jsem dosáhl

Babišovo impérium

  • TOP 10 nejziskovějších částí holdingu Agrofert Andreje Babiše:
  • 1. Lovochemie Lovosice - největší tuzemský výrobce hnojiv. Poslední známé (předloňské) tržby jsou 3,87 miliard korun a čistý zisk představoval 145 milionů.
  • 2. SKW Stickstoffwerke Piesteritz (Německo) - Jeden z největších evropských výrobců dusíkatých hnojiv, čpavku a močoviny. Babiš ho ovládl v roce 2006. Firma loni vykázala hrubý zisk kolem 95 milionů eur.
  • 3. Deza Valašské Meziříčí- Zabývá se zpracováním surového dehtu a benzolu. Loni utržila 7,6 mld. korun (obrat jí stoupl o 47 procent na předkrizové hodnoty), vydělala 1,1 miliardy.
  • 4. Synthesia Semtín - Výrobce chemikálií pro nátěrové hmoty, barvy, textilky, farmaceutické a zbrojařské firmy či zemědělské podniky. Loňský zisk čtvrt miliardy, tržby 3,7 mld. Kč.
  • 5. Duslo Šaľa - Slovenský výrobce dusíkatých hnojiv. Loňské tržby 321,5 milionu eur, zisk 20,5 mil. eur (přes půl mld. Kč).
  • 6. Precheza (Přerovské chemické závody) - Největší tuzemský výrobce anorganických pigmentů, přední evropský výrobce titanové běloby. Loňské tržby 2,1 mld. Kč, zisk 351,6 mil. Kč.
  • 7. Preol - Nová továrna na výrobu a vývoj biopaliv v Lovosicích. Loňské tržby 2,8 mld. Kč, zisk 147,5 mil. Kč.
  • 8. Prodejci zemědělské techniky - Agrotec a Agri CS, jejich loňský obrat převyšuje 3,5 mld. Kč, zisk 44 mil. Kč.
  • 9. Sítě podniků ZZN (zemědělské zásobování) - Přes ně Babiš ovládá obchod se zemědělskými surovinami a produkty.
  • 10. Zemědělské podniky - Babiš skupuje zemědělské podniky a farmy. Hospodaří tak již na více než 80 tisících hektarech.

(Zdroj: Hospodářské noviny)

A.cz: Je to dva měsíce, co jste otevřeně vystoupil s podporou protikorupční iniciativě ANO 2011.

To není protikorupční iniciativa. Občanské sdružení ANO 2011 je tu od 26. října. Vyzval jsem český národ, aby se účastnil veřejného života, protože lidé se dostali do situace, kdy vlastně nevědí, koho volit. Největší škody tu napáchaly Věci veřejné, které voličům daly naději a strašně je podvedly. Voliči byli zvyklí, že jiné strany něco slíbí a pak to neplní. VV ale jako nová strana postavily svůj program na boji proti korupci a ta strana přitom vznikla proto, aby rozkrádala nejdříve městské části, a dnes v tom pokračuje na státní úrovni. Však to mají ve svém etickém kodexu, ke kterému se i paní Peake přihlásila.

A.cz: Proč jste se do toho pustil právě teď?

Vzniklo to spontánně. Když pan prezident Klaus říkal, jak je to tady všechno v pořádku, že žádná data o nadměrné korupci v Česku nejsou. Mysleli jsme, že premiér Nečas v tom udělá pořádek, ale on vlastně nemůže, protože je vydíraný těmi Věcmi veřejnými. Absurdní na tom je, že si tady hrajeme na demokracii a přitom žijeme ve stejné atmosféře, v jaké jsme už jednou žili. Když někdo řekl pravdu, musel se bát, protože se jinému nehodila.

Však si přečtěte, co o České republice říká The Economist, jak nás hodnotí Západ (týdeník The Economist označil Česko počátkem listopadu za "zahnívající partitokracii"). Jak nás hodnotí němečtí podnikatelé, jak se sem bojí přijít podnikat, protože slyší, co se tady děje. Já nemám ani letadlo, ani loď, jím stejné jídlo jako vy. Vlastně ani moc nejím, málo spím. A víte proč? Protože jsem zjistil, že samo se v této zemi nic nezmění. Lidi to musejí změnit.

Nechci tady platit tolik daní proto, aby je potom někdo jiný rozkradl a chyběly v systému. Vracejí se sem totiž stejné poměry, jaké už tu byly.

A.cz: Ty už se ale vracejí nějakou dobu. Proč se angažujete zrovna teď?

Protože všeho, čeho jsem chtěl, už jsem dosáhl. Nakoupil jsem podniky, které jsem potřeboval, a vybudoval jsem tu největší firmu. Když jsem přišel do ČR, všichni mě podceňovali a dělali si ze mě srandu. Dnes cítím zodpovědnost vůči lidem a rád bych přispěl ke změně této společnosti v jejich prospěch. Někteří, zdá se, si teď už ze mě srandu nedělají.

A.cz: Zkusme teď přejít k samotné iniciativě ANO 2011. Ta začala trochu s porodními bolestmi. Svého času se chlubila podporou socioložky Jiřiny Šiklové a právničky Hany Marvanové, které to ale vzápětí popřely. Jak k tomu mohlo dojít?

Dám vám mail od paní Šiklové. Když novináři nechtějí nic slyšet a pořád jen opakují ty lži a nesmysly, no tak je budou opakovat.  Kdybyste si přečetl náš web, zjistíte, že tam máme například deset rozdílů mezi Babišem a Bártou. Máme dva lidi, kteří od rána do večera píší a píší a měli jsme na webu i vyjádření paní Šiklové, které nám poslala. Není náhodou, že na mě redaktor Primy čekal po Otázkách Václava Moravce, aby mi kladl účelové otázky, a že Prima pak odvysílala zmanipulovanou reportáž, kde zveřejnila záznam mojí schůzky s Pecinou, kterou ABL tajně nahrála.

Pokud jde o podporu paní Marvanové, čerpali jsme z novin a napsali jsme jen to, co řekla. Ukážu vám i mail, kde nám Veřejnost proti korupci dovolila použít jejich logo. Potom řekli ne, tak se stáhlo. Všechno máme zadokumentované, akorát to nikdo nechce slyšet. Klidně tam můžete napsat, že nás v pátek podpořil generální ředitel Skansky, pan Dan Ťok, a zakladatelé skupiny Nightwork Jakub Prachař a František Soukup. To bude mladé lidi určitě zajímat. Všechno ukládáme. Dáváme si pozor.

Zatím jsem lídrem já

Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Máte pro ANO 2011 stanovený nějaký časově určený "jízdní řád"? Kdy se například dočkáme nějakého konkrétního seznamu osobností, kteří iniciativu podpoří?

Však se stále přidávají. Zaregistrovaných je asi 11 tisíc (hodnota z úterý 15. listopadu, ve čtvrtek to bylo už 12 500) a na Facebooku nás podporuje asi pět tisíc lidí. Další kroky se dozvíte, stejně jako ostatní lidé, včas.

A.cz: Pokud se nepletu, nevyloučil jste, že by jednou ANO 2011 mohla kandidovat ve volbách. Neplánujete tedy řekněme k určitému datu představit něco jako její kandidátku?

Nemůžu vyloučit, že se Ano bude transformovat v politickou stranu. Rád bych, aby to tak dopadlo a nabídli jsme občanům jinou alternativu než stávající strany. My jsme iniciativou 2011 vyzvali lidi, aby sami navrhli, jak to tu má vypadat a jak by měly být společenské a ekonomické problémy řešeny.

Samozřejmě hledáme nějaké experty, kteří ty konkrétní problémy a jejich řešení budou prezentovat. Například v lednu plánujeme spolu s Česko-německou obchodní a průmyslovou komorou kulatý stůl o problematice investování v Německu a problémech německých investorů v Čechách.  Chodí nám stovky mailů, kde lidi něco navrhují. Máme ale zaměstnané zatím jen dva lidi, takže se omlouvám, že nejsme schopní všem hned odpovídat.

A.cz: Máte stanovený nějaký rozpočtový strop, kolik do této iniciativy chcete vložit? Bude její financování transparentní?

Za inzeráty jsem utratil něco kolem dvou milionů korun.
 
A.cz: Takže na webu budete zveřejňovat finance?

Jasně. Ale mám tam zveřejňovat i platy těch dvou lidí? Ty už jsem zveřejnil... (Babiš už dříve uvedl, že zaměstnává jednoho novináře za 60 tisíc měsíčně a sekretářku za 25 tisíc měsíčně, pozn. red.).

A.cz: Zkusme mluvit konkrétněji. Koho byste chtěl pro ANO 2011 získat? Kdo by byl podle vás jejím ideálním lídrem?

Lídrem sdružení jsem já. Jak se všechno vyvine, zatím nevím. Hledáme experty pro jednotlivé oblasti ekonomiky s a společenského života a krajské manažery hnutí. Některé strany mě napadají a shodou okolností stínový ministr jedné z nich se k nám hlásí.

A.cz: Kdo?

To vám neřeknu. My se bavíme se všemi. Znovu opakuji. My říkáme: lidé, navrhněte ty, které chcete, aby vás tady reprezentovali a řešili vaše problémy. To musí navrhnout ti lidé, já ne.  Já jsem jen (listuje v novinách)… no tady (bývalý místopředseda ODS Miroslav) Macek zase píše, že jsem bílý kůň.

Program začneme představovat napřesrok

A.cz: Jádro mediálního sdělení ANO 2011 zatím vyznívá tak, že mluvíte spíš o tom, co musí v Česku přestat. To ale přece všichni vědí a dlouho s tím nevystačíte.

Vy jste to zase nečetl. Tam je přece napsané, že vyzýváme občany České republiky, aby předložili návrhy řešení, našich každodenních problémů. To není politická strana, je to jakási forma pokusu o přímou demokracii, aby Češi řekli, co všechno se tu má změnit. A Češi to říkají, píší nám o katastrálních úřadech, o daních a všem možném.

Zároveň je vyzýváme, aby navrhli osoby, které se do hnutí zapojí a které oni považují za důvěryhodné. To znamená osobnosti, které by nešly do politiky zbohatnout, ale které by to vzaly jako službu občanům této země. Vyzvali jsme zkrátka lidi, aby nám řekli své názory, co a s kým je potřeba dělat. My to pak dáme dohromady a něco vyplyne.

A.cz: Vaším cílem je zespoda budovaná iniciativa na způsob Občanského fóra. To ale v určité fázi také muselo přijít s programem a kandidáty, nebo ne?

Rozdíl je ale v tom, že někdo jiný tvořil Občanské fórum, někdo jiný pak jeho program a někteří další z toho profitovali.

A.cz: Máte ale přece snad nějakou představu, kdy přijde ta fáze, kdy bude nějaký program na stole, kdy lidem začnete říkat, co konkrétně se musí začít dělat, aby se poměry zlepšily. To zatím slyšet nebylo.

Určitě. Od příštího roku začneme představovat témata, jak to tady chceme řešit. A na základě těchto debat předložíme program.

A.cz: A třeba ten zmíněný kulatý stůl bude nějakou platformou, jak se ta témata budou rodit?

Určitě, proč ne?

Ať si strany seženou třeba miliardu

Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Měl by se například podle vás změnit systém financování stran?

Jistě. Měl by se změnit zákon, aby bylo jasné, jak to financovat, aby to bylo regulérní.
 
A.cz: Například zastropovat výdaje na volební kampaně?

Mělo by to být transparentní. Ale když si nějaká strana sežene miliardu, ať si ji sežene. To jen svědčí o tom, jaké má zázemí. Myslím si ale, že lidi vůbec netrápí zastropování kampaní, lidi trápí každodenní život: jestli vyžijí z důchodu, jestli budou dražší potraviny, jestli jsou doktoři a sestřičky naštvaní a stávkují, protože mají nízké platy, jestli je policajt spokojený a může vyšetřovat. Lidi zajímají každodenní starosti. Lidi jsou z tuzemské politiky tak otrávení, že je nějaké financování politických stran vůbec nezajímá.

A.cz: Tomu rozumím. Na druhou stranu financování politických stran je u nás natolik netransparentní, že to dovoluje "kmotrům" a lidem z byznysu si politiky zavázat do té míry, že na to potom doplácejí ti lidé, za které tak rád mluvíte.

My jen říkáme, aby lidi navrhli kandidáty, které chtějí zvolit. Protože teď sice chodí k volbám, některá jména se jim ale na kandidátkách nelíbí a potom kroužkují. Tak ať ti lidi přímo navrhnou ty, které chtějí zvolit.

A.cz: Stanovil jste si pro sebe cíl, čeho by ANO 2011 mělo dosáhnout? Třeba kolika procent ve volbách?

To záleží na těch lidech, jak bude toto hnutí úspěšné. To není o Babišovi, to je o  lidech. Babiš nemá strach a řekl to, co řekl. A řekl pravdu. Dneska jsou z toho všichni hotoví. Proč je na to ze strany establishmentu taková reakce? Proč všichni běhají, proč všichni komentují a napadají? Proč to dělají?

A.cz: Asi jste spoustě lidem šlápnul na kuří oko.

Jak? Vždyť jenom říkám to, co se říká po hospodách. Vy to tam neslyšíte?

Pokračování rozhovoru:

 

Právě se děje

Další zprávy