Obchody ministra Kuby: 617 tisíc vydělal na buchtičkách

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
16. 11. 2011 19:00
Aktuálně.cz nahlédlo do majetkového přiznání šéfa resortu průmyslu
Nový ministr a jeho premiér
Nový ministr a jeho premiér | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/České Budějovice - Hypotéky za více než tři miliony a naproti tomu výdělek například 617 tisíc z pekárny Fornetti.

Takové jsou majetkové poměry nového ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby, které vyplývají z majetkového přiznání. To musel podávat ještě jako první náměstek jihočeského hejtmana a Aktuálně.cz je má k dispozici.

Kromě zisku z prodeje pečiva v něm Kuba uvádí i odměnu za členství v představenstvu českobudějovické teplárny, která patří z 80 % městu. Spolu s dividendami si přišel na 150 tisíc korun, po komunálních volbách zde skončil.

Ve svém majetkovém přiznání se pak hlásí k své společnosti Fruit Frog a k pětinovému úvazku v českobudějovické nemocnici, kde je rovněž členem dozorčí rady. Zisk z těchto činností ovšem nespecifikoval.

Vedle příjmů nový ministr uvádí i dluhy - hypotéku 2,24 milionů za byt a 1,04 milionů za rekreační objekt.

Z lékaře politikem

Přerod lékaře záchranné služby Martina Kuby v politika započal v roce 2003. V té době vstoupil do ODS a krátce na to usedl v čele jedné z pěti místních organizací v Českých Budějovicích.

"Bylo to půl roku či rok nato. Je velmi pracovitý a organizaci dal nový náboj, načež tam přišlo hodně nových lidí," líčí Kubovy začátky někdejší dlouholetý jihočeský hejtman Jan Zahradník.

ODS: Demonstrace jednoty i pochybnosti

  • Předsedové regionálních organizací ODS Kubovo jmenování ve středu oficiálně podpořili. "Volbu Martina Kuby vnímáme jako logickou v kontextu jeho dosavadní práce. Petr Nečas svou komunikací vnesl do regionů jednotu. Na té je třeba stavět a snažit se všemi silami podporovat reformní kroky vlády," píší mimo jiné ve svém prohlášení.
  • Společné prohlášení ovšem nepodepsal předseda ODS Královéhradeckého kraje Ivan Adamec: "Taková prohlášení mi přijdou nadbytečná a v důsledku škodlivá pro ODS. Připomíná mi to principy, které nejsou dobrou vizitkou pro demokratickou stranu."
  • Naopak nechybí ani podpis samotného Martina Kuby, který tak podpořil sám sebe.
  • Ne všichni představitelé strany jsou ale novým ministrem nadšení. Své pochyby však říkají jen pod slibem anonymity: "Toho pána neznám. Jeho jméno mě překvapilo, napadali mě jiní lidé v ODS, kteří se touto problematikou zabývají," říká vlivný člen ODS.
  • "Je to upevňování Nečasovy pozice v jižních Čechách. A Nečas musí zvážit příjmy a výdaje," přidává se další zákonodárce z řad ODS.
  • Nesouhlas otevřeně vyjádřil jen poslanec Michal Doktor - vystoupil z ODS.

Zahradník vedl občanskodemokratickou kandidátku i v krajských volbách v roce 2008, kdy vládu v krajích převzali oranžoví hejtmani. Prvním náměstkem vítěze voleb sociálního demokrata Jiřího Zimoly se ovšem stala "dvojka kandidátky", tedy Martin Kuba. Zahradník zůstal "jen" zastupitelem.

Podle informací Aktuálně.cz již před volbami bylo jasné, že Zahradník v čele kraje skončil a Kuba je ten, kdo po něm převezme žezlo, ať skončí volby jakkoli.

Jen pro porovnání, Zahradník získal ve volbách 12 884 preferenčních hlasů, Kuba 1 664 preferenčních hlasů. "Byl jsem osm let hejtmanem, což je respektovaná pozice. Nechtěl jsem být náměstkem a být tím poraženým," vysvětluje tři roky starou rošádu.

Architekt velké koalice

Velkou koalici na hejtmanství, u jejíhož vzniku stál a kterou označoval za sňatek z rozumu, s odstupem času považuje za nejlepší možné řešení.

"Nechtěl bych, aby kraji vládli sociální demokraté s komunisty, což byla druhá varianta. A když nyní vidím, jaké to je v opozici, tak jsme rád, že máme stále vliv na krajskou politiku," uvedl.

ODS totiž během loňských komunálních voleb ztratila českobudějovickou radnici, kde vládně její odchovanec a pozdější kritik Juraj Thoma. Ten nechce současné dění příliš komentovat.

"Nechci vypadat, že mu to nepřeji, byl jsem ale na kongresu ODS, kde Nečas tuto skupinu kritizoval," komentoval výměnu ministra.

"Autentický člověk"

Krajskou koalici v roce 2008 domlouvali tři lidé. Kromě Kuby a Zahradníka i někdejší poslanec a předchůdce nového ministra v čele krajské organizace Tom Zajíček. I ten ovšem v ODS již skončil. Jeho okolí hovoří o tom, že to bylo kvůli Kubovi. Sám Zajíček nechce o svém někdejším straníkovi hovořit vůbec.  

Právě kvůli velké koalici v Jihočeském kraji Petr Nečas nechtěl Martina Kubu jako místopředsedu ODS vloni v červnu. Kubu také do předsednictva ODS delegáti tehdy nezvolili.

"Říkal jsem, že nesmí rozhodovat ti v pozadí, kteří se neodváží vyjít do světel. Pan Kuba je autentický člověk, který nepotřebuje nikoho v pozadí," říká teď - po jmenování Kuby ministrem - premiér Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy