Kuba už šéfuje průmyslu, Klaus ho jmenoval ministrem

Domácí Domácí
16. 11. 2011 14:21
Jihočeský vicehejtman Martin Kuba (ODS) přebírá místo po Martinu Kocourkovi
Martin Kuba u Václava Klause na Hradě
Martin Kuba u Václava Klause na Hradě | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Řízení ministerstva průmyslu a obchodu přebírá jihočeský vicehejtman Martin Kuba (ODS). Nového šéfa resortu ve středu jmenoval do funkce prezident Václav Klaus.

Premiér Petr Nečas přitom jméno nového člena vlády tajil až do úterního večera. Informace neměli ani koaliční partneři ODS.

Jde už o šestou změnu v současném trojkoaličním kabinetu.

Prezident poznamenal, že od nového ministra očekává "vysokovu aktivitu" a také to, že bude jezdit po světě a výrazně pomáhat tak českým firmám.

Nečas si Kubu do vysoké funkce vybral přes to, že minulý rok sám coby šéf ODS bojoval proti tomu, aby se Kuba stal novým místopředsedou občanských demokratů. Tvrdil, že nechce, aby ve vedení seděl architekt "velké koalice" v Jihočeském kraji.

Kuba ale nyní ujišťuje, že oba politici k sobě již našli cestu. "Pan premiér mě s nabídkou oslovil sám. V můj prospěch hrál fakt, že jsem se z pozice vicehejtmana angažoval v otázce dostavby Temelína," řekl Aktuálně.cz.

Nynější šéf českého průmyslu je navíc spojován s jedním z takzvaných "kmotrů" - Pavlem Dlouhým. Kuba nařčení odmítá a tvrdí, že je to jen "stará nálepka".

Kuba nahradí ve funkci Martina Kocourka, který nepřesvědčivě vysvětloval okolnosti kolem investice 16 milionů korun, které podle svého vysvětlení ukrýval během rozvodového řízení před manželkou.

 

Právě se děje

Další zprávy