Miliardář Babiš láká pro své hnutí exprimátora Korytáře

Martina Machová Martina Machová
14. 11. 2011 21:25
Jedna z nejznámějších tváří regionální politiky váhá, zda nabídku přijmout
Andrej Babiš se vrhnul na politiku.
Andrej Babiš se vrhnul na politiku. | Foto: Agrofert

Praha, Liberec - Miliardář Andrej Babiš se snaží získat pro svůj projekt politického hnutí někdejšího primátora Liberce Jana Korytáře, který proslul jako kritik korupčních poměrů na liberecké radnici za vlády ODS a loni vyhrál v Liberci volby.

Korytář deníku Aktuálně.cz potvrdil, že s Babišem jedná, zároveň však dal najevo, že je opatrný. Uvedl, že v souvislosti s případnou spoluprací řeší zejména kontroverzní Babišovu minulost.

"Lidé, co stojí kolem mne, mají určité obavy, které vnímám. Potřebuji čas, než si případně plácneme," řekl Aktuálně.cz Korytář.

Přiznal rovněž, že se s miliardářem poprvé setkal už minulý týden. "Bylo to spíš informační, zdvořilostní a poznávací. Zatím se opravdu bavíme jen o spolupráci, nepodepisujeme a ani dnes nepodepíšeme žádnou dohodu," popsal Korytář, kde se jednání nacházejí.

"Budu potřebovat ještě pár schůzek, abych si ověřil, že to dává smysl," dodal s tím, že jeho klíčovými podmínkami, za kterých by byl ochoten na bližší spolupráci přistoupit, je, aby projekt vycházel takzvaně "zdola" a stál na aktivních lidech a iniciativách.

Jan Korytář.
Jan Korytář. | Foto: Změna pro Liberec

Babiš a jeho peníze

Za další nezbytnou věc považuje Korytář transparentnost celého projektu. Zde hovoří o "opatrné naději".

"Babiš otevřeně a dopředu říká, že pokud bude něco finančně podporovat, tak to musí být transparentní, veřejně přiznané a z čistých zdrojů. Je to něco jiného, než když se nějací kluci někde domlouvají, jak něco ohnou nebo jak pošlou nějaké různým způsobem získané peníze," míní Korytář.

Podle něj je už tento fakt určitou pojistkou, že Babiš nebude mít následně lobbistické požadavky. Korytář rovněž uvedl, že se snaží zajistit si vícezdrojové financování kampaně.

V hledáčku je senátorka

Miliardář Andrej Babiš potvrdil spekulace, že chce vytvořit novou politickou stranu počátkem listopadu. Sám přitom zatím zůstává manažerem iniciativy Ano 2011, která je zatím "občanským hnutím".

Potravinářský magnát v posledních týdnech opakovaně tvrdě zkritizoval politické elity za korupční praktiky a začal podle zjištění Aktuálně.cz také oslovovat některé výrazné tváře v politice kvůli případné spolupráci.

Sám Babiš však v minulosti čelil kritice kvůli podezření z nadstandardních vztahů s některými politiky. Například s někdejší hvězdou sociální demokracie a pozdějším premiérem Stanislavem Grossem. Babišův Agrofert také sponzoroval některé kulturní akce, na které sháněla peníze Grossova manželka Šárka.

Na spolupráci již kývla například mostecká senátorka Alena Dernerová. Kontakt s Babišem potvrdil i ostravský primátor a sociální demokrat Petr Kajnar. Ten ovšem nabídku odmítl.

 

Právě se děje

Další zprávy