Klaus přijal demisi Kocourka. Jeho nástupce Nečas tají

Domácí Domácí
14. 11. 2011 12:46
Nového ministra průmyslu premiér navrhne prezidentovi až za několik dní
Václav Klaus přijímá ministrovu demisi z rukou Petra Nečase.
Václav Klaus přijímá ministrovu demisi z rukou Petra Nečase. | Foto: ČTK

Praha - Ministr průmyslu Martin Kocourek ve vládě definitivně skončil. Prezident Václav Klaus přijal jeho demisi, kterou mu na Hrad přivezl premiér Petr Nečas.

Kdo ho ve funkci nahradí, není stále jasné. Podle zákulisních informací chce Nečas jméno nového ministra navrhnout prezidentovi  nejdříve na konci tohoto týdne.

Sám Nečas po schůzce s prezidentem upřesnil, že Kocourkova nástupce vybere nejpozději příští týden.

"Svou představu o obsazení tohoto resortu samozřejmě mám, ale v tuto chvíli ji nevidím důvod říkat," prohlásil Nečas s tím, že nového člena vlády bude konzultovat i se svými spolustraníky.

Kocourkovo vládní angažmá skončilo poté, co nepříliš přesvědčivě vysvětloval, jak se na účet jeho matky dostalo 16 milionů korun. Tato částka jí přistála na účet v březnu 2008. Kocourek tvrdí, že šlo o jeho osobní a rodinné prostředky, hlavně o úspory z podnikání.

Přesun peněz do správy Key Investments vysvětlil tak, že chtěl tyto peníze utajit před manželkou kvůli rozvodovému řízení.

Kubata, Doktor, nebo Drobil?

Okruh kandidátů na post nového ministra průmyslu se podle informací Aktuálně.cz zúžil na dvě jména. Podle vlivných členů strany zůstává ve hře poslanec za Ústecký kraj Jan Kubata a stranický expert na ekonomiku Michal Doktor, jihočeský poslanec.

Kromě nich se spekulovalo hlavně o šéfovi poslaneckého klubu ODS Zbyňkovi Stanjurovi. Padlo ale také jméno Pavla Drobila, bývalého ministra životního prostředí, který musel z vlády odejít kvůli korupčnímu skandálu na Státním fondu životního prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy