Klausův známý chtěl úplatek, řekl Babiš. Zakládá stranu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 11. 2011 16:30
Úplatek měl souviset s vetem zákona o biopalivech
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Agrofert

Praha - Podnikatel Andrej Babiš, který přišel s vlastní iniciativou proti korupci a sám zakládá stranu, kterou chce dotlačit do parlamentu, se ve svém prvním veřejném vystoupení velmi ostře obul do politiků. Kvůli korupci kritizoval mimo jiné parlamentní politické strany, prezidenta Václava Klause i lidi kolem hlavy státu.

Babiš byl hostem nedělních Otázek Václava Moravce.

Prohlásil například, že si mu o úplatek řekl Klausovi blízký člověk, majitel sportovního klubu Erpet Václav Petr. Týkalo se to veta zákona o biopalivech.

"Jmenoval se Vašek Petr...to je údajně majitel Erpetu... Ten říkal, že by něco zařídil," řekl Babiš. Více nechtěl věc rozebírat, protože pro to prý nemá přímý důkaz, u rozhovoru nikdo další nebyl. Petr bývá považován za Klausova blízkého člověka z "tenisového" prostředí. Novelu zákona o ochraně ovzduší Klaus vetoval loni v květnu.

Česko nazýval Babiš "bordelem", "absurdistánem", místem pro "zlodějny", politiky obviňoval k korupce, rozkrádání státu, hovořil o justiční mafii. Současná vláda neudělala v boji proti korupci nic, prohlásil. 

"Navrhněme do politiky lidi, kteří něco dokázali. Ne ty, co si chtějí nahrabat," doplnil Babiš. Ostře se ohrazoval i proti Karolině Peake (VV), která byla rovněž hostem pořadu.

"Nic horšího po revoluci tady nevzniklo než Věci veřejné. Je absurdní, aby tato strana vedla boj s korupcí." V přímém přenosu jí dal knihy Všehoschopní - Superguru Bárta od Jaroslava Kmenty a Mafie v Praze od Michala Viewegha.

Ohradil se i proti praktikám Víta Bárty. "Bárta patří do Bohnic, nebo do basy," dodal.

O Klausovi Babiš tvrdil, že zneužil pádu komunismu. Servítky si nebral ani u expremiéra Mirka Topolánka (ODS) a jeho poradců včetně Marka Dalíka, bývalého premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) a dalších.

Babiš: Není to politická strana, je to hnutí

Babiš je jeden z nejbohatších Čechů, založil Akci nespokojených občanů Ano 2011. "Není to politická strana, je to hnutí," uvedl v neděli. Od minulého pátku prý hnutí přibylo 7500 lidí a 1300 fanoušků na Facebooku.

Kampaň ho dosud stála 1,9 milionu korun, další peníze vyčlení. "Mám zaměstnaného jednoho novináře, ten bere na smlouvu 60 000, pokud vás to zajímá, nastoupila naše sekretářka Veronika, ta má 25 000 korun," řekl. Nevylučuje, že jeho hnutí se bude angažovat politicky.

Karolina Peake, která ma na starosti právě korupci, dále v neděli potvrdila, že zákon o financování politických stran bude hotov v polovině příštího roku. Podle ní by měla vzniknout organizace, která by na financování stran dohlížela. Ve stejnou dobu by podle ní mohla proběhnout i dlouho odkládaná reforma státního zastupitelství.

 

Právě se děje

Další zprávy