Nečas přijal Kocourkovu demisi. O korupci nešlo, tvrdí

Domácí Domácí
9. 11. 2011 19:10
Ministr odpoledne vysvětloval podivné zbohatnutí své matky, korupci odmítá
Kolik přesně odkud? To nevím, najděte si to sami. Zhruba tak vysvětloval ministr Kocourek (na snímku) své úspory.
Kolik přesně odkud? To nevím, najděte si to sami. Zhruba tak vysvětloval ministr Kocourek (na snímku) své úspory. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kabinet premiéra Petra Nečase opustí další ministr.

Předseda vlády v podvečer přijal demisi ministra průmyslu Martina Kocourka. Ten mu ji nabídl poté, co se mu snažil vysvětlit, jak se na účet jeho matky dostalo 16 milionů korun.

"Předseda vlády se nedomnívá, že se jedná o důvodné podezření z korupce, nicméně kroky učiněné panem ministrem v roce 2008 považuje za nešťastné," zdůvodnil Nečasův krok v tiskovém prohlášení vládní mluvčí Jan Osúch.

"Proto předseda vlády tento krok pana ministra ke dni 14. listopadu 2011 přijal," dodal.

Složitá rodinná situace

Kocourek premiérovi nabídl demisi jen několik hodin poté, co ve středu odpoledne, viditelně nervózní, poprvé veřejně vysvětloval velkou sumu na kontě své matky.

Tvrdil, že šlo o jeho osobní a rodinné prostředky, hlavně o úspory z podnikání.

Jak Kocourek vysvětloval původ peněz

  • necelé 2 miliony patřily jeho matce
  • 500 tisíc je pozůstalost po jeho otci
  • 3,4 milionu z pojistek a mimosoudní dohody, které se týkaly jeho vážného úrazu s trvalými následky
  • zhruba 10 milionů z podnikatelské činnosti a úspor

"Vše proběhlo v naprostém pořádku. Jsem připraven všechny doklady předložit orgánům," uvedl Kocourek, ale konkrétní nebyl.

Při tiskové konferenci na otázky novinářů hledal odpovědi jen obtížně. A ve výsledku mnoho neobjasnil.

Korupci sice razantně odmítl, zároveň přiznal, že majetek v roce 2008 "přesouval" proto, že se ocitl ve složité rodinné situaci. V té době se rozváděl a nechtěl, aby se o svůj rodinný majetek dělil s manželkou.

"Svěřil jsem je do správy Key Investments proto, abych je odklonil od případných problémů s mou složitou situací v té době," vysvětloval. Na transakci prý nikdo nevydělal. "Mám čisté svědomí," dodal.

Ministr míří k Nečasovi

Ještě odpoledne rezignaci na vládní post odmítl. Dlouho prý zvažoval, zda vůbec má o celé záležitosti veřejně hovořit.

"Spekulace kolem mé osoby mě nakonec přesvědčily, abych otevřel a připomněl několik kapitol mého života," podotkl.

Krátce poté, co informace o podivných milionech vyšly najevo, totiž Kocourek tvrdil, že se na původ peněz musí své matky zeptat. O tom, že by mělo jít o jeho vlastní peníze, tehdy nepadlo ani slovo.

Případem se v úterý začala zabývat i protikorupční policie.

"Řekl nám, že není korupčník, ale že jen okradl manželku"

Za "velmi běsný" označil Kocourkův způsob vysvětlování šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.  

"Domnívám se, že pan premiér by měl skutečně konat v co nejkratší době. Měl by dát jasně najevo svoje stanovisko. Je to jeho osobní odpovědnost," řekl.

Pokud by byl na premiérově místě, Kocourka by podle svých slov musel odvolat.

Podle opoziční ČSSD by měl ministr průmyslu okamžitě rezignovat. "Pan ministr Kocourek se přiznal, že není korupčník, že akorát podvedl svoji bývalou manželku. Já si myslím, že i toto samo o sobě by stačilo k tomu, aby okamžitě odstoupil ze své funkce," prohlásil místopředseda sociální demokracie Jiří Dienstbier.

V kauze jde o zhruba 16 milionů Kocourkovy matky, které jí přistály na účtu v březnu 2008. Na případ jako první upozornila MF Dnes.

Kocourek byl od prosince 2006 do srpna 2010 šéfem dozorčí rady ČEZ. Právě v době, kdy zastával tuto pozici, dorazily na účet jeho matky Jindřišky Kocourkové cenné papíry, které po třech měsících prodala za 16 milionů korun. Na transakci se podílela finanční společnost Key Investments, která dostávala od ČEZ milionové zakázky, uvedla MF Dnes.

Jakým způsobem předtím Kocourková zaplatila za dluhopisy, které dostala od neprůhledné firmy Eton Ventures registrované v Novém Mexiku, není jasné. Obchody Key Investments se již řadu měsíců zabývá policie.

 

Právě se děje

Další zprávy