Pospíšil má plán, anonymní akcie skončí už příští rok

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 11. 2011 10:51
Ministr spravedlnosti kvůli tlaku koaličních partnerů připravuje zvláštní zákon
Jiří Pospíšil.
Jiří Pospíšil. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nikoliv až za tři roky, ale zřejmě již v příštím roce skončí v Česku anonymní akcie. Zařídit to má nový zákon o zvýšení transparentnosti akciových společností.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) tak ustoupil tlaku koaličních partnerů. Původně měla anonymní akcie řešit až novela obchodního zákoníku.

Informaci přinesly pondělní Hospodářské noviny.

Koaliční představitelé by prý předlohu nového zákona měli dostat tento týden. Pokud jej schválí, zamíří hned do sněmovny. "Půjde to okamžitě do legislativního procesu. To může být do konce roku, projednávání by bylo v prvním čtvrtletí příštího roku," řekl deníku Pospíšil.

Dosud se počítalo s tím, že regulace akcií na doručitele odstartuje nejdříve v roce 2014. Koalice se již dříve shodla na tom, že utajení vlastníci se budou muset zaregistrovat ve zvláštní bankovní databázi, aby se dalo dohledat, kdo je majitelem firem, jež se ucházejí o státní peníze.

Podle Pospíšila příprava samostatného zákona znamená, že uvedená úprava nebude součástí obchodního zákoníku, protože v takovém případě by byla účinnost od roku 2014. "A to by bylo špatně," řekl ministr deníku.

Dosud platí, že majitelem akcií je ten, kdo akcie fyzicky drží. Je proto možné, že státních tendrů se účastní firmy, jež ve skutečnosti ovládají politici či úředníci, kteří o zakázkách rozhodují.

 

Právě se děje

Další zprávy