Úprava veřejných zakázek prošla, ČEZ zatím bez omezení

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
4. 11. 2011 13:05
Energetické firmy zatím nebudou mít povinnost odkrýt majetkovou strukturu dodavatelů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zákon o veřejných zakázkách prošel sněmovnou. Přitom teprve ráno se koaliční špičky dohodly, v jaké podobě budou pro tento klíčový bod své  protikorupční strategie hlasovat.

Zákon má zabránit tomu, aby veřejné zakázky získávaly firmy s neprůhlednou vlastnickou strukturou. Pro bylo 101 přítomných koaličních poslanců, proti 36 opozičních. Novela nyní míří do Senátu.

Oproti úterní dohodě nakonec koalice odhlasovala variantu, podle které zatím nebudou muset sektoroví zadavatelé - tedy teplárenské a energetické firmy, včetně gigantu ČEZ - rozkrývat majetkovou strukturu svých dodavatelů.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (Věci veřejné) ale přesto ujišťuje, že se jich nakonec tato povinnost týkat bude.

"Předsedové poslaneckých klubů podepíší závazek, že se předloží změna ještě do dubna, než zákon začne platit," tvrdí ministr Jankovský.

Opozice však s takovou podobou zákona nesouhlasí.

"Neumožní předcházet skandálům typu opencard nebo ProMoPro," odmítl zákon místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

ČSSD už dříve navrhla rozkrýt kompletní majetkovou strukturu firem a ve výborech našla pochopení i v řadách koaliční TOP 09.

"Do dubna to doladíme"

Důvod, proč koalice rovnou neprosadí variantu, která by se stahovala i na energetické firmy, je podle ní čistě technický. Chce, aby tyto firmy musely zveřejňovat majetkovou strukturu dodavatelů, nikoliv ale všechny smlouvy a ceny jako ostatní firmy.

Kamil Jankovský.
Kamil Jankovský. | Foto: Ludvík Hradilek

"A to teď není možné ve třetím čtení změnit, proto to uděláme dodatečně," vysvětluje Jankovský.

Pokud by ovšem nakonec nikdo změnu nepředložil, pak by se přísnější pravidla na energetické a teplárenské giganty nevztahovala.

Po několika otočkách a změnách proto koalice nakonec schválí pozměňovací návrh z dílny ministerstva pro místní rozvoj, podaný prostřednictvím poslankyně za Věci veřejné Lenky Andrýsové.

O veřejnou zakázku se tak bude moct ucházet jen firma, která zveřejní své majitele včetně majitelů svých subdodavatelů, kteří mají ve firmě alespoň 10 procent podílu. V případě "významné" zakázky pak i majitele držící 5procentní podíl.

Všechno veřejné? To je "extrém"!

Původní návrh ministerstva pro místní rozvoj počítal s tím, že průhlednou strukturu bude muset povinně mít jen hlavní dodavatel, nikoliv už jeho subdodavatelé.

Proti tomu nedávno vyrazila do boje TOP 09 a navrhla, aby firma, která získá veřejnou zakázku, musela doložit naprosto všechny své majitele. A to včetně subdodavatelů, aby nemohla vzniknout třeba jen fiktivní firma, která přikryje skutečné - anonymní - dodavatele.

Tento svůj návrh, na kterém spolupracovala s iniciativou "Proti korupci", prosadila TOP 09 na sněmovním výboru pro regionální rozvoj ve zvláštním spojenectví s ČSSD, KSČM a Kristýnou Kočí (dříve Věci veřejné).

Ministr Jankovský to ale v rozhovoru pro Aktuálně.cz označil za "extrémní návrh".

Tento návrh nicméně TOP 09 chce prosazovat dál. Ústy předsedy svých poslanců Petra Gazdíka tvrdí, že tento návrh - aby firmy musely rozkrýt všechny své vlastníky - v budoucnu znovu předloží.

 

Právě se děje

Další zprávy