Reformu daní spustíme až v roce 2014, připustil Nečas

Domácí Domácí
3. 11. 2011 18:58
Původně měla startovat v roce 2013. Odklad podle premiéra možná potká i reformu penzí
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas poprvé připustil, že daňová reforma - jeden z klíčových projektů jeho trojkoaliční vlády - může být odložena až na rok 2014. Výjimkou by byly změny podmínek pro hazard, tedy loterijní zákon.

Ministerský předseda to řekl jakoby mimochodem, když hovořil o tom, jak bude koalice čelit sněmovním obstrukcím ze strany opozice.

Vláda dosud počítala s tím, že reforma daní začne platit už od roku 2013. Nyní Nečas uvedl, že reformu má smysl spouštět až v momentě, kdy bude fungovat projekt jednotného inkasního místa.

"Spuštění jednotného inkasního místa bude možné až od prvního ledna 2014. A jsme přesvědčeni, že vhodnější bude, samozřejmě s výjimkou loterijní daně, ta má i v tom návrhu jinou účinnost, spustit všechno naráz," uvedl.

Zrušení takzvané superhrubé mzdy či stravenek by se tak posunulo o jeden rok.

Nečas zároveň zopakoval, že o rok může být odložena i důchodová reforma, také ta by v takovém případně startovala až s rokem 2014.

Vysvětlil to legislativními a technickými důvody.

"Osobně se zatím nekloním k tomu, že je nutné to posunout na 1. ledna 2014, myslím, že je průchodný 1. leden 2013, ale je to otázkou velice podrobných legislativních analýz a vazeb na občanský zákoník a jednotné inkasní místo," řekl Nečas.

Premiér tak vlastně potvrdil slova ministra financí Miroslava Kalouska, který o možném odkladu penzijní reformy mluvil už na začátku týdne.

 

 

Právě se děje

Další zprávy